Roy Keane naar huis gestuurd

Precies over een week staat de openingsmatch Frankrijk-Senegal op het programma. Maar de WK-koorts stijgt met de minuut, in eerste instantie bij de spelers van de 32 deelnemende ploegen. Niet alleen rond de Rode Duivels ontstond er animo. Gisteren las u al over het dopingschandaal bij de Portugezen, maar ook de Ieren en Zweden haalden de voorpagina's van de kranten. Fredrik Ljungberg vocht op training een robbertje uit met ploegmaat Olof Mellberg. En aanvoerder Roy Keane werd na verwijten aan de Ierse voetbalbond zelfs naar huis gestuurd door bondscoach Mc Carthy.
Roy Keane, de aanvoerder van de Ierse ploeg, maakte gisteren bekend dat hij het na WK 2002 voor bekeken zou houden als international. De middenvelder van Manchester United was ontstemd over de gebrekkige WK-voorbereiding van de Ierse ploeg. Zijn kritiek kwam hard aan bij de bobo's en de bondscoach. Toen Keane later ook nog eens in de clinch ging op training met keeperstrainer Pat Bonner was voor coach Mc Carthy de maat vol. Hij zette zijn aanvoerder op het vliegtuig naar huis en riep Colin Healy van Celtic op als vervanger.
De ster van Manchester United was niet te spreken over de lange reis naar Saipan, waar Ierland de competitie voorbereidt. Ook de trainingsomstandigheden, en dan vooral de staat van het oefenveld, konden de speler duidelijk niet bekoren. «Voor diegenen die zich afvragen waarom spelers geblesseerd geraakten: kom maar eens naar onze oefenvelden kijken,» zei hij.

Op de koop toe strompelden enkele ploegmaats gisterenochtend ook nog eens ladderzat het oefencomplex binnen na een bewogen nachtje stappen. «Je ziet het,» sneerde Keane. «Wij zijn het Ierse team: a laugh and a joke
Dinsdag dreigde de Ierse aanvoerder er al mee de selectie te verlaten en opnieuw koers te zetten richting Ierland. Zijn dreigement bracht in Ierland een polemiek teweeg die drie dagen aanhield. Tot de bondscoach zijn sterspeler na een nieuwe strubbeling naar huis stuurde. Keane had het aan de stok gekregenmet keeperstrainer Pat Bonner en reserve-doelman Alan Kelly. Bonner vond dat de keepers genoeg getraind hadden en liet ze voortijdig inrukken. Keane was woedend. «Nu zijn ze zogenaamd moe, maar straks lopen ze wel over de golfbaan. Als je wil presteren op een WK moet je harder werken dan zij doen,» tierde de aanvoerder.
«Ik heb gedaan wat ik moest doen, niet alleen voor mij maar ook voor de ploeg,» motiveerde McCarthy zijn beslissing. «Ik vind het erg een speler van zijn kaliber te moeten verliezen, het is een van de beste middenvelders ter wereld. Maar ik kan niet tolereren dat hij publiek iedereen op zo'n manier blijft bekritiseren. Precies omdat wij een ploeg zijn, die het in de eerste plaats moet hebben van het collectief.»

Ook animo op de tweede Zweedse training op Japanse bodem. Fredrik Ljungberg, de extravagante ster van Arsenal, reageerde op een late tackle van Olof Mellberg, die de kost verdient bij Aston Villa. De twee begonnen aan een indrukwekkend worstelnummer, vooraleer ze gescheiden werden door Daniel Andersson en Henke Larsson.
Later op de dag, tijdens de opendeurdag van de Zweden, werd de knokpartij door bondscoach Soderberg met de mantel der liefde bedekt. «Die dingen gebeuren in het heetst van de strijd,» grijnsde Ljungberg, voor de gelegenheid met vuurrode haardos. «Hij had me al een paar keer getackled, ik moest reageren. Ach, het is gewoon het bewijs dat we scherp staan voor het WK. Het is niet de eerste keer dat zoiets voorvalt en het zal ook niet de laatste keer zijn.»
«Het zal onze relatie niet beïnvloeden,» benadrukte Mellberg. «We stonden beiden niet in de ploeg tijdens de laatste oefenmatch, dat heeft ons iets te veel geprikkeld.»
Nu in het nieuws