Indiase premier wil geen overleg met Pakistan

Print
Premier Atal Behari Vajpayee van India heeft overleg met Pakistan over de opgelopen spanningen in de omstreden regio Kashmir uitgesloten. De internationale bezorgdheid over een gewapend treffen tussen beide kernmachten groeit met de dag. Langs de bestandslijn in Kashmir hadden donderdag opnieuw beschietingen plaats.
Premier Vajpayee zei aan het eind van zijn driedaagse bezoek aan Kashmir dat hij "teleurgesteld" was over het falen van Pakistan om terroristische acties te voorkomen. "Beloftes worden niet nagekomen. Daden moeten bij woorden worden gevoegd. Dat is niet gebeurd", aldus Vajpayee.

Toch sloeg hij een iets minder minder oorlogszuchtige taal aan. Volgens hem is de "hemel onbewolkt". Maar zelfs in een wolkenloze hemel kan af en toe een "bliksemschicht" voorkomen, aldus de premier. Hij zei te hopen dat de bliksem zou uitblijven. Woensdag sprak Vajpayee ten overstaan van troepen aan het front nog over "de beslissende strijd" die India zou moeten uitvechten over Kashmir.

Intussen worden in Pakistaanse steden voorbereidingen getroffen voor een mogelijke oorlog. Zo werden in Lahore op dertig kilometer van de Indiase grens 10.000 ziekenhuisbedden gereedgemaakt. Ook mobiele medische teams staan klaar voor het geval. Verder worden enorme hoeveelheden basisbehoeften opgeslagen in pakhuizen.
Nu in het nieuws