Commotie rond Ferrari neemt toe: gokkers willen geld terug

De commotie rond de omstreden zege van Formule-1-piloot Michael Schumacher zondag in de Grote Prijs van Oostenrijk neemt toe. Duizenden Italiaanse gokkers op een overwinning van teamgenoot Rubens Barrichello eisen hun geld terug van renstal Ferrari. Velen willen zelfs de uitbetaling van hun weddenschap. Een Italiaanse consumentenorganisatie overweegt de vermaarde autofabrikant aan te klagen wegens sabotage.

Barrichello leidde op het circuit van Zeltweg tot in de laatste ronde. Toen moest de Braziliaan zijn Duitse collega Schumacher op last van de teamdirectie van Ferrari laten voorgaan. De viervoudige wereldkampioen bouwde dankzij de hevig bekritiseerde stalorder zijn leidende positie in het WK-klassement uit.

De interventie van Ferrari leidde in Brazilië tot woedende reacties. Zelfs president Fernando Henrique Cardoso mengde zich in de discussie. "Heel Brazilië is het erover eens", aldus de staatsman. "De overwinning in Oostenrijk hoort aan onze Rubens toe en aan niemand anders."

In de Italiaanse politiek waren soortgelijke geluiden te horen. "Na deze race kan niemand de Formule 1 nog serieus nemen", klaagde Claudio Bucci, een vooraanstaand lid van Forza Italia, de partij van minister-president Berlusconi. "Het is een zeer treurig moment voor het zo roemrijke Ferrari."

De fans van de Italiaanse renstal uitten zondag na de race al hun grote ongenoegen. Zij verbrandden de rode vlaggen van Ferrari en riepen boze leuzen waarin ze onder meer hun geld terug eisten. Maandag was het in Maranello, de thuisbasis van Ferrari, opmerkelijk rustig. Normaal wordt een dag na een triomf van Schumacher het feest nog eens dunnetjes overgedaan.

"Er valt echter niets te vieren", zei Alberto Boccali, voorzitter van de fanclub van Ferrari. "Wij zijn het totaal niet eens met de manier waarop de race is geëindigd. Het sloeg nergens op om Barrichello en de supporters op deze wijze te ontmoedigen. Zelfs Schumacher was aangeslagen. Ferrari heeft een grote fout gemaakt, die het team nog lang zal achtervolgen."

Nu in het nieuws