Giro: Mario Cipollini met hulp van Lombardi

Print
Bijna twee maanden na zijn triomf in Milaan-Sanremo regeert Mario Cipollini weer als een koning over het peloton. 'Super Mario' won zondag niet alleen de eerste rit van de 85e Giro, hij kreeg er de roze leiderstrui bovenop dankzij de bonificatieseconden. Favorieten voor de eindzege verspeelden door een massale valpartij op drie kilometer van de aankomst, met Bartoli als voornaamste slachtoffer, kostbare seconden.
Ook de eindspurt zelf was niet van het zuiverste gehalte. Robbie McEwen was na afloop niet te spreken over de manier van spurten van Acqua & Sapone. De Australiër zat in ideale positie, in het wiel van Cipollini, toen Giovanni Lombardi in dienst van zijn landgenoot de laatste hectometers voor zijn rekening nam. Op het moment dat de sprinter van Lotto-Adecco de strijd wilde aanbinden met 'Cipo', keek Lombardi achterom, zag McEwen komen en ging met hem naar de rechterkant van de weg. McEwen verspeelde kostbare meters en moest vrede nemen met de derde plaats.

Cipollini heeft in zijn carrière al 35 ritten in de Giro gewonnen. Dat zijn er nog zes verwijderd van de absolute recordhouder: de Italiaan Alfredo Binda won in de jaren twintig en dertig 41 etappes.

.

Nu in het nieuws