Henin en Clijsters klaar voor Roland Garros

Eén week nadat Kim Clijsters in Hamburg Venus Williams van de zege hield, won Justine Henin in Berlijn de beslissende wedstrijd tegen Serena Williams. Daarmee is de ban helemaal gebroken. Geen hindernis lijkt nog te zwaar voor de Belgische tieners en dat laat, met Roland Garros in het vizier binnen veertien dagen, het allerbeste verhopen. Net als Clijsters vorige week won Henin gisteren in drie sets: 6-2, 1-6, 7-6 (7-5).

BR>

In de halve finale had Justine Henin ook al voor een stunt van formaat gezorgd door eerste reekshoofd Jennifer Capriati in drie sets te overwinnen (5-7, 6-2 en 6-1). Ze hield daarmee de Amerikaanse van de eerste plaats in de WTA-ranking. Een mooie revanche voor de nederlaag die ze vorig jaar in de halve finale in Berlijn had gencasserd, want toen had ze tegen diezelfde Capriati met blessure moeten opgeven!

Henin heeft

iets

met Berlijn. In dit prestigieuze tornooi, dat negen keer gewonnen werd door Steffi Graf, overwon ze twaalf maanden geleden voor de eerste keer Venus Williams (derde ronde). Tot gisteren had ze ook nog nooit van Serena gewonnen. Nu dus wel. Het was overigens al haar vierde finale van het jaar. Drie keer had ze verloren - waaronder twee keer van Venus Williams. Met al die finale-nederlagen in het achterhoofd begon ze gisteren met gemengde gevoelens aan de eindstrijd.

"Neen, gerust was ik er zeker niet in. Het was immers de eerste keer dat Serena een finaleplaats afdwong in een graveltornooi. Ze lag er dus ook op gebrand op te winnen. Maar ik speelde in de derde set echt mijn allerbeste tennis."

Serena Willams had in de halve finale makkelijk de maat genomen van Smashnova (6-3, 6-2), het meisje dat Kim Clijsters in de tweede ronde had uitgeschakeld.

Na de eerste twee sets - de eerste makkelijk door Henin gewonnen met 6-2, de tweede al even gemakkelijk door Williams met 6-1 - leek onze landgenote met subliem tennis op een simpele zege af te stevenen. Toch zag ze een 4-2 voorsprong wegsmelten, kon ze bij 6-5 twee matchballen niet verzilveren en werd ze gedwongen om de tie-break aan te gaan.

Ook in dat onderdeel bleef het bloedstollend: van 3-0, naar 5-3 en 6-5. De derde matchbal was de goede. Henin gooide van vreugde haar raket in de lucht, maakte een veelzeggend gebaar in de richting van coach Carlos Rodriguez en genoot van de staande ovatie.

De overwinning van Henin krijgt nog meer glans als je weet dat het voor Serena Williams pas de tweede nederlaag van het seizoen was. Maar ontgoocheld was ze niet. "Ik heb genoten", lachte ze na afloop. "Het feit dat ik op gravel - toch niet mijn favoriete ondergrond - zo goed gespeeld heb, versterkt mijn vertrouwen voor Roland Garros."

Maar wat dan gezegd van het vertrouwen van Justine Henin?

Nu in het nieuws