Publiek fluit Schumi uit na GP Oostenrijk

Voor het eerst in de F1-geschiedenis heeft het publiek op het circuit zich massaal tegen een piloot gekeerd. Met boegeroep en afkeurend gefluit lieten de Oostenrijkers duidelijk horen dat ze zich bekocht voelden. Kop van jut was Michael Schumacher, die meters voor de finishvlag voorbij teammaat Rubens Barrichello snelde. Teamorders dus. De beste mocht niet winnen.

Kdejager

BR>

Onsportief. Triest. Schaamteloos. Wansmakelijk. Schandalig. De adjectieven vlogen zondag in het rond. Net als vorig jaar was Rubens Barrichello in Oostenrijk beter dan zijn baasje. Net als vorig jaar zette hij zijn Ferrari kort voor de meet in vrijloop. Telefoon gehad van de pitmuur met het dringende verzoek zijn kopman voor te laten. Alleen: toen was het voor de tweede plaats, achter David Coulthard; nu ging het om de overwinning. En minder belangrijk: toen leek het een spannend kampioenschap te worden. Nu lijkt de titelstrijd in mei al beslecht.

Onsportief is het sowieso, als de beste niet eens mág winnen. Triest moet het geweest zijn voor de duizenden fans, die minstens 100 euro betaalden om een gefixte race te zien. Schaamteloos was het hoe Schumacher in de auto zelfs nog een zegegebaar durfde maken. Wansmakelijk was de vertoning achteraf op het podium: Schumacher nam plaats op de tweede trede en zette Barrichello bovenaan. Ook de overwinningstrofee gaf hij meteen door aan de Braziliaan.

Contractverlenging

Barrichello durfde niet eens reclameren. Afgelopen week had hij zijn contract mogen verlengen tot 2004, weliswaar met een salarisvermindering van 10 naar 6,5 miljoen dollar.

Barrichello: "Ze hebben me gevraagd Michael voor te laten en ik heb gehoorzaamd. In mijn contract staat dat ik dat moet doen. Mijn tijd komt wel. Ik word steeds beter, als mens en als piloot. Ik denk dat ik nog vaker de kans krijg om wel te winnen. Het heeft dus geen zin om heisa te maken. Ik ben gestopt met hierover te wenen. Het is alleen jammer, het was vandaag de verjaardag van mijn vrouw. Tja, de beker kan ik haar nog geven..."

Schumacher keek bijzonder ongemakkelijk bij het striemende fluitconcert. "Ik heb hier niet om gevraagd. Ik was verrast dat Rubens me voorliet, het was een beslissing van het team. Ik weet dat we ons hier niet populair mee maken en ik ben er zelf ook niet gelukkig mee. Plezier haal ik hier niet uit. Maar Ferrari heeft altijd deze filosofie gehad. F1 is een teamsport. We steken hier enorm veel geld in en we zouden idioot lijken als we aan het eind van het seizoen de titel zouden verliezen omdat we het niet gedaan hadden. Ik heb Rubens op het podium verteld dat ik hoop dat het kampioenschap snel beslist is, zodat we opnieuw kunnen racen. Dit weekend was hij constant sneller dan mij, ik ben er zeker van dat hij dit jaar nog zal winnen."

Juan Pablo Montoya en Ralf Schumacher werden in hun Williams-BMW derde en vierde.

De wedstrijd werd overschaduwd door een zware crash van de Japanner Takuma Sato. De Jordan van Sato werd meegesleurd in een crash van de Sauber van de Duitser Nick Heidfeld. Die laatste kon zijn wagen meteen verlaten, Sato werd met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn verwondingen vallen echter mee.

Nu in het nieuws