VS-acteurs: "Eigen filmindustrie eerst"

Print
De invloedrijke vereniging van Amerikaanse acteurs SAG (Screen Actors Guild) wil het produceren van Hollywoodfilms in het buitenland tegengaan. De vereniging dreigt leden die dit protectionistisch voornemen overtreden met straffen variërend van geldboeten tot uitsluiting. De meeste Hollywoodsterren onderschrijven het initiatief volkomen.
Bedoeling is de al een tijdje aan de gang zijnde 'outplacement' van filmproducties naar landen en regio's als Canada, Mexico en Europa tegen te gaan. In het buitenland kunnen de producenten zich immers veroorloven de acteurs onder de VS-tarieven te betalen. In het bijzonder Canada heeft zich de voorbije tijd ontpopt tot het mekka voor de vaandelvluchtige filmbedrijven.

Een van de films die met de nieuwe protectionistische maatregel niet gemaakt zou kunnen zijn of alleszins nog veel duurder had uitgevallen, is het eerste deel van de geplande Lord of the Rings-trilogie. Die werd door het Amerikaanse New Line Cinema in Nieuw-Zeeland gedraaid met in de cast talrijke niet-Amerikaanse acteurs.

Ook The Mummy Returns, Spy Game" en de nieuwste saga in het Star Wars-verhaal Attack of the Clones behoren tot het zestigtal langspeelfilms dat vorig jaar 'op vreemde bodem' werd geschoten.
MEEST RECENT