Professor Distelmans krijgt VUB-prijs voor bijdrage palliatieve zorg

Print
Professor Wim Distelmans van de VUB ontvangt woensdag de prijs Hilde Bruers ter waarde van 4.000 euro van de Vrije Universiteit van Brussel voor zijn bijdrage aan de palliatieve zorgen in Vlaanderen, zo heeft de persdienst van de VUB meegedeeld.
Dokter Distelmans "wordt geëerd om zijn pionierswerk. Zo was hij één van de eerste die (in 1995 op VTM) publiekelijk verklaarde euthanasie toe te passen en een wettelijke regeling hiervoor aankaartte. Hij richtte met succes de eerste Vlaamse palliatieve thuisequippe (Omega) op en het eerste dagcentrum (Topaz) voor palliatieve patiënten om thuiszorg te bevorderen en nutteloze hospitalisaties te vermijden. In deze materie verwierf hij, als vrijzinnige, het vertrouwen en respect van diverse collega's uit de christelijke zuil."

"In 2000 werd Prof. Dr. Distelmans door de regering aangeduid als Belgisch afgevaardigde voor de Raad van Europa inzake palliatieve zorg en voor de Europese werkgroep inzake euthanasie. Aan de VUB doceert hij palliatieve geneeskunde", aldus de mededeling.

.

Nu in het nieuws