Vijftien maanden voor mensenhandel en vervalsingen

Print
Dany Dagan heeft van de Antwerpse strafrechter alles samen 15 maanden effectief gekregen voor mensenhandel en het produceren van namaakkledij. Daarbij komen nog boetes van in totaal 17.460 euro en moet hij in een aantal Vlaamse kranten publiceren dat hij namaakkledij produceerde.
De zaak Dagan ging aan het rollen op 10 juli 2000. Speurders vielen toen binnen in een illegaal naaiatelier in Zwijndrecht. Ze troffen een grote partij namaakkledij aan met etiketten van onder meer Lacoste, Versace en Boss. Illegale Polen moesten de kledingstukken produceren die uiteindelijk bestemd waren voor het Falconplein in Antwerpen.

Verder onderzoek wees uit dat Dagan de goedkope werkkrachten uit Polen ging ronselen. Dagan beweert echter dat "niet hij maar ene 'Robert' verantwoordelijk is voor het ronselen van de Polen" en dat hij "enkel in opdracht van 'Robert' mensen moest gaan ophalen". Het openbaar ministerie noemde 'Robert' echter een spookfiguur en acht Dagan verantwoordelijk voor de mensenhandel.

Dagan kreeg voor de mensenhandel twee jaar cel met uitstel waarvan de helft effectief en een boete van 1.230 euro. Voor het tweede misdrijf, het produceren van namaakkledij, werd Dagan veroordeeld tot zes maanden met uitstel waarvan de helft effectief en een boete van 1230 euro. Daarbovenop moet hij de burgelijke partijen Lacoste, Hugo Boss en Versace een schadevergoeding van 5.000 euro betalen.

.

Nu in het nieuws