Peiling: Lijst Fortuyn stijgt 2 zetels, CDA wordt nr 1

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) staat in de nieuwste peiling van het NIPO in opdracht van het tv-programma '2 Vandaag' op 28 zetels. Dat zijn er twee meer dan in de peiling van vorige week, die gehouden werd voor de moord op Pim Fortuyn. Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) stijgt in dezelfde peiling eveneens met twee zetels naar 31 zetels en wordt daarmee de grootste partij.

Grote verliezer is de PvdA, die in de Tweede Kamer (kamer van volksafgevaardigden) met 45 zetels de grootste partij is. In de peiling daalt de PvdA van 28 zetels vorige week naar 25 zetels nu. De VVD (rechts-liberaal) herstelt zich in dezelfde periode van 23 naar eveneens 25 zetels. GroenLinks gaat in de peiling een zetel terug naar 14 zetels en Leefbaar Nederland van 4 naar 2 zetels.

Afgaande op de peiling krijgen de regeringspartijen woensdag zware klappen. De PvdA telt nu 45 zetels in de Kamer, de VVD 38 en D66 14. D66 (links-liberaal) komt in de peiling uit op 8 zetels. De grootste oppositiepartij, CDA, heeft nu 29 zetels. De Socialistische Partij van Jan Marijnissen zou stijgen van 5 naar 8 zetels en GroenLinks van 11 naar 14 zetels.

Nu in het nieuws