Arafat schrapt bezoek aan vluchtelingenkamp Jenin

Print
De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft maandag een bezoek aan het deels verwoeste vluchtelingenkamp in Jenin op de Westoever afgelast. Veiligheidsadviseurs hebben het Arafat waarschijnlijk afgeraden om zich aan de geagiteerde menigte in het kamp te tonen.
Maandag was de eerste keer in een half jaar dat de Palestijnse leider zich buiten Ramallah begaf, gedwongen als hij de afgelopen maanden was geweest door het door Israël opgelegde 'huisarrest' om in zijn hoofdkwartier te blijven. Na een bezoek aan de stad Jenin kwam Arafat tot de ingang van het vluchtelingenkamp, waarna hij echter meteen doorreisde naar de stad Nablus.

De beslissing om het vluchtelingenkamp over te slaan tijdens zijn bezoek aan Jenin kwam onverwacht. Palestijnse functionarissen verwachtten eerder dat Arafat een toespraak zou houden tot de inwoners van het kamp, waar tussen 3 en 11 april zware gevechten plaatsvonden tussen Palestijnse militanten en het Israëlische leger en een deel van het kamp met de grond gelijk gemaakt werd.

Te midden van de puinhopen in het centrum van het kamp hadden zich maandag zo'n drieduizend mensen verzameld die Arafat wilden verwelkomen, maar de veiligheidsdienst verwachtte waarschijnlijk problemen met de opgezweepte menigte die de Palestijnse leider mogelijk zou verwijten niet genoeg gedaan te hebben om de Palestijnen in Jenin te beschermen tegen het geweld van het Israëlische leger.

.

Nu in het nieuws