Arafat verlaat Ramallah om Palestijnse steden te bezoeken

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft maandag voor het eerst sinds hij zes maanden geleden door Israël in zijn bewegingsvrijheid werd beknot Ramallah verlaten.

Met een Jordaanse legerhelikopter vertrok hij voor een bezoek aan drie plaatsen die bij het zojuist beëindigde Israëlische offensief op de Westoever het zwaarst getroffen zijn: Bethlehem, het vluchtelingenkamp van Jenin en Nablus.

Voor zijn vertrek veroordeelde Arafat het besluit van de Israëlische Likud-partij om zich tegen de vorming van een Palestijnse staat uit te spreken. "Dit is de vernietiging van de Akkoorden van Oslo", zei Arafat over het besluit, dat tegen de zin van partijleider en premier Ariel Sharon tot stand kwam. Arafat heeft de Palestijnse gebieden op 25 november voor het laatst verlaten. Begin december werden zijn eigen helikopters door Israël vernietigd. Daarna werd zijn bewegingsvrijheid steeds verder beperkt, tot hij op 29 maart nog maar enkele kamers van zijn kantoor over had. Daar heeft hij 34 dagen vastgezeten.

Israël gaf toestemming voor Arafats reis op grond van een met de Verenigde Staten gesloten akkoord dat een eind maakte aan zijn belegering. Intussen heeft Israël zijn voorgenomen vergeldingsaanval in Gaza afgeblazen. De reservisten die enkele dagen geleden met spoed naar de grens met de Gazastrook waren geroepen begonnen zich zondag terug te trekken.

Dat Israël van plan was de zelfmoordaanslag op een snookercentrum in Tel Aviv, waarbij dinsdag vijftien Israëliërs omkwamen, te vergelden met een militaire actie in de Gazastrook was algemeen bekend. Israëlische functionarissen zeiden dat de operatie voorlopig van de baan was, omdat de extremisten tegen wie de actie bedoeld was na alle publiciteit waarschijnlijk zijn ondergedoken.

Nu in het nieuws