Moordenaar ontsnapt met hulp bewaker

Eén van de twee uit de Antwerpse gevangenis ontsnapte gevangenen is Turnhoutenaar Igor V. (26), medeplichtig aan de gruwelijke roofmoord op Geert Van Roy uit Hemiksem in juli vorig jaar. Hij brak zaterdag met de gewapende overvaller P.V. uit de strafinrichting, mogelijk met de hulp van een cipier. De drie waren zondagavond nog altijd spoorloos.

Volgens het Antwerpse parket zijn de twee gevangenen en de cipier zaterdag tussen 18.30 en 19u via de achterdeur in de Sint-Rochusstraat gewoon 'weggewandeld' uit de gevangenis. De cipier had de wachtposten verschalkt met de smoes dat hij "in de kelder even wat vuilnis ging wegbrengen met de twee gedetineerden". De gevangenisdirectie merkte om 19u dat twee gevangenen er niet waren voor de avondwandeling en stelde toen ook vast dat er een cipier ontbrak. De politie heeft de hele buurt urenlang vruchteloos uitgekamd.

De ontsnapte gangsters zijn staatsgevaarlijk. Igor V. pleegde op 19 juli 2001 met twee kompanen uit Beerse de ijselijke moord op Geert Van Roy (30). De barman van het Lilse golfterrein werd vijf dagen later teruggevonden aan het Antitankkanaal in Brasschaat. Na de moord ging het trio gewetenloos shoppen met de betaalkaart van Van Roy.

P.V. behoort tot de motorbende die een jaar lang drieste overvallen heeft gepleegd op bankfilialen en superettes in de Antwerpse rand. Niemand weet waar de twee nu uithangen. Ook de Wilrijkse cipier L.L. is spoorloos. Volgens het parket werkte hij al vijf jaar "tot ieders tevredenheid" in de strafinrichting.

Robby De Kaey, cipier in Antwerpen en vakbondsafgevaardigde: "L.L. is één van de meest gemotiveerde cipiers die ik ken. De jongste tijd was hij depressief omdat het door de overbevolking en het personeelstekort onmogelijk is hier nog menswaardig te werken. Ik stel de overheid mee verantwoordelijk voor deze daad."

Nu in het nieuws