Harderwijkse familie "van der G." ondergedoken

Een gezin uit Harderwijk met dezelfde achternaam als de verdachte van de moord op Fortuyn, is ondergedoken. De politie biedt daarnaast 'hulp' aan een onbekend aantal andere mensen uit Harderwijk met de achternaam.

Belga

Woordvoerders van de gemeente en de politie wilden woensdag niet zeggen aan hoeveel mensen hulp wordt geboden en waar de hulp uit bestaat.

Aanleiding voor het onderduiken van een gezin was de verspreiding van het adres en telefoonnummer van het gezin via internet, met de foutieve suggestie dat het zou gaan om het adres van de verdachte. Dat gebeurde onder meer via een anonieme e-mail die is verzonden naar abonnees van Hotmail, Lycos of Chello. Het adres stond ook in het gastenboek op pimfortuyn.nl, met daaronder de tekst 'Doe er je voordeel mee'.

Volgens een vriend van de familie kreeg het gezin niet alleen camera's voor de deur, maar werden de gezinsleden ook telefonisch lastiggevallen. "Ze werden onder meer uitgemaakt voor moordenaar." Het gaat om een gezin met drie kinderen, die daar ook mee werden geconfronteerd.

De gemeente Harderwijk benadrukt dat het vermelde adres niet het adres is van de 32-jarige verdachte Volkert van der G.. Volgens de politie staat het adres van de verdachte man niet vermeld in het telefoonboek.

Eerder riep de politie al op de twee Harderwijkse families met dezelfde achternaam als de verdachte met rust te laten. Sinds dinsdagmiddag meer bekend is geworden over de identiteit van de verdachte, worden de twee families bestookt door sympathisanten van Fortuyn.