Kamerdebat NMBS: oppositie eist ontslag Durant

Print
De oppositie, uitgezonderd Spirit, eiste naar aanleiding van het opstappen van Heinzmann dat Durant zou aftreden. CD&V'er Jos Ansoms wees op de beloftes van de minister bij haar aantreden. "België zou een spoorparadijs worden. Drie jaar later is de droom uiteengespat, staat de NMBS op de rand van het faillissement en is de maatschappij onbestuurbaar geworden".

Vlaams Blok-fractieleider Gerolf Annemans stelde dat met het ontslag van Heinzmann twee pijlers van "Verhofstadts modelstaat" onderuit werden gehaald: de depolitisering en het beter bestuur in de overheidsbedrijven. "Heinzmann heeft maar één ding gedaan: het potje van de NMBS opengedaan en vastgesteld dat het stinkt".

Ook Frieda Brepoels (N-VA) eiste het ontslag van Durant. Die is volgens haar verantwoordelijk voor de gebrekkige benoemingsprocedure en de verziekte sfeer binnen de NMBS. Heinzmann wou volgens Brepoels niks weten van de "PS-waakhond en het gepolitiseerde directiecomité".

PS-kamerlid Jean Depreter maakte duidelijk dat er eigenlijk weinig aan de hand is. "Het gaat om een beperkt probleem", verklaarde hij. Er moet slechts één persoon vervangen worden, voor de rest blijven alle evenwichten behouden, stelde hij vast. De PS'er bevestigde zijn vertrouwen in de regering en in Durant.
MEEST RECENT