Miltvuur kan ingezet worden tegen kanker

Print
Miltvuur wordt sinds vorig najaar geassocieerd met dodelijke besmettelijkheid en biologische oorlogsvoering van niets ontziende terroristen. Maar in de Amerikaanse staat Maryland denken wetenschappers nu aan de ziektekiemen als geneesmiddel tegen kanker.
ABC meldde donderdag op basis van het vaktijdschrift Proceedings of the National Academies of Science dat onderzoekers er al in zijn geslaagd een muis van huidkanker te genezen met behulp van het gif dat miltvuur biedt.

Volgens een onderzoeker is een antraxbacterie zo gewijzigd dat die onschadelijk is, maar niet onschadelijk voor kankercellen. De stof wordt pas actief wanneer die in contact komt met kankercellen.

Omdat de onderzoekers zo greep hebben op de bacterie, kunnen ze veel meer onderzoeken naar veel meer soorten kanker doen. De voorlopige resultaten van de uitwerking van miltvuur op menselijke kankercellen in een muis zijn bemoedigdend.

Het idee om bacteriologisch gif los te laten op kankercellen is op zichzelf niet nieuw. Vorig jaar zijn er ook al successen geboekt bij leukemiepatiënten.
Nu in het nieuws