"Vandenbroucke weigert wet toe te passen"

Print
Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke weigert de wet toe te passen voor het statuut van de onthaalouders. Dat schrijft hoogleraar Arbeidsrecht Roger Blanpain van de KULeuven donderdag in een reactie op een brief van de minister aan de onthaalouders. Daarin stelde Vandenbroucke woensdag dat hij enkel een nieuw statuut zal invoeren als de onthaalouders dat zelf ook echt willen.
"Onthaalouders leveren een prestatie onder gezag van een dienst en worden betaald. De dienst is de werkgever. Deze onthaalouders zijn dan ook werknemers en wensen zoals andere werknemers behandeld te worden". Dat is een legitieme eis, oordeelt Blanpain. Hij staat overigens niet alleen in zijn standpunt. Op 19 september 2001 oordeelde ook het Arbeidshof in Gent dat onthaalouders werknemers zijn.

Voor de emeritus hoogleraar Arbeidsrecht is het duidelijk. "De minister weigert de wet te doen toepassen want hij dient ervoor te zorgen dat sociale zekerheidsbijdragen worden betaald", oordeelt Blanpain. Het kan niet dat de Sociale Zekerheid "die door de band zo onverbiddelijk optreedt waardoor heel wat ondernemingen failliet gaan, hier onvoorstelbaar laks is en niet ingaat op de eis van de onthaalouders en de vakbonden".
Nu in het nieuws