Bart Peeters en zijn midlife amusement

BART PEETERSVorige herfst speelde Bart Peeters zijn Nederlandstalige liedjesprogramma Zonder Circus, helemaal solo en in zulke kleine zaaltjes dat het leek of je in zijn woonkamer zat te luisteren naar een privévoorstelling. Nu speelt hij in grotere zalen en begeleid door Ronny Mosuse op contrabas en Ad Cominoto op accordeon. Hij wint aan muzikale energie, maar verliest soms aan intimiteit en samenhang.
BR>
Liedjes met een sterke melodie als "Heist aan Zee" kunnen de muzikale opleuking probleemloos verdragen en worden er zelfs beter van. Meer kwetsbare nummers zoals "Zonneke" of "Als zij met haar zuster belt" hebben het moeilijk in de grotere ruimte. Bijkomend probleem is dat de twee muzikanten af en aan lopen op het podium: dan spelen ze wel, dan niet, dan weer wel. Het stoort de opbouw van de sfeer, die de gevoelige liedjes toch wel nodig hebben. Ook de twee gastoptredens van Cas Goossens en zijn hilarische Itegemse sopkoek doen de concertganger zoveel stoom afblazen dat hij daarna nog moeilijk geconcentreerd raakt.

Bart Peeters lijkt bang te zijn dat zijn liedjes alléén niet goed genoeg zijn om de avond te vullen, maar dat zijn ze natuurlijk wél. "Ze mag er zijn", "Liefde is alles" en "Prachtig in het blauw" zijn pareltjes van pretentieloos maar perfect verwoord levensgeluk. Uit angst voor ernst is teveel getwijfeld tussen Bonte Avond en Concert. Bart noemt het resultaat zelf een muzikale midlife crisis. De crisis zit wellicht vooral in de angst om voluit voor het Concert te gaan. Maar zelfs mét deze tekortkomingen is Zonder circus voor alle Peetersfans een absolute aanrader.

Bart Peeters Zonder Circus, 21 en 24 april, 20.15u, Arenbergschouwburg Antwerpen, info en tickets: 03-202.46.46. Een CD met vier liedjes uit de show is te koop tijdens de pauze (7 euro). Luister naar Heist aan zee
Nu in het nieuws