Plannen voor migrantenzender in Vlaanderen

Print
De Vlaamse regering bespreekt binnenkort een voorstel voor het oprichten van een tv-zender voor migranten in Vlaanderen. Het idee komt van Johan Op de Beeck, huidig hoofdredacteur van Kanaal Z, die voor het project subsidies wil. Vlaams minister voor Gelijke Kansen Mieke Vogels is het project alvast genegen.
Op de Beeck inspireerde zich in Madrid, zo legt Sylvie Fabré, woordvoerster van Mieke Vogels, uit. "Daar bestaat al een zender die zich specifiek richt op allochtonen. De bedoeling in Vlaanderen zou zijn een zender te creëren die informatie biedt en doorlopend dezelfde nieuwsuitzending herhaalt. De voertaal zou in principe Nederlands zijn, maar de programma's kunnen via een teletekstsysteem eventueel wel ondertiteld worden in bijvoorbeeld Engels, Arabisch of Turks".

Minister Vogels vindt dat het om een goed idee gaat omdat de migrantengemeenschap doorgaans een moeilijk te informeren groep is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat allochtonen absoluut niet naar de Vlaamse zenders kijken, enerzijds omwille van de taalbarrière maar ook omdat de Vlaamse cultuur absoluut niet aan hen besteed is, zegt Fabré.
Nu in het nieuws