Nieuw-Zeeland in ban van ontvoering baby

Print
Nieuw-Zeeland is in de ban van een opmerkelijk geval van kidnapping. Zaterdag werd de baby van een welgesteld Maori-echtpaar uit haar wandelwagen geroofd door een gewapende man die uit een auto sprong. Vijf dagen later heeft de kidnapper, volgens de moeder een blanke man, zich nog altijd niet gemeld.
De zaak wekt extra beroering omdat de ouders van de acht maanden oude Kahu Durie, Donna Hall en Eddie Durie, sterk betrokken zijn bij de strijd voor de rechten van de Maori's. Hall behandelt als advocaat claims van Maori's voor een tribunaal dat is ingesteld om het onrecht dat de inheemse bevolking door Europese kolonisten is aangedaan recht te zetten. Durie, de eerste Maori-rechter in het Nieuw-Zeelandse hooggerechtshof, zit het tribunaal voor. In verschillende zaken zijn rechten op land en eigendom aan Maori's toegewezen.

De fascinatie van de Nieuw-Zeelanders is in de pers vergeleken met de commotie in 1932 rond de ontvoering van de negentien maanden oude zoon van Charles Lindbergh, vijf jaar nadat deze als eerste een solovlucht over de Atlantische Oceaan had gemaakt. De familie betaalde 50.000 dollar losgeld, maar het kind werd niet overgedragen. Vijf maanden later werd zijn lijk in het bos bij het huis van de Lindberghs gevonden.
Nu in het nieuws