Gastronomie uit Oost-Europa

Yvonne van den Brand was onderzoekster bij de Nederlandse wereldomroep. Samen met haar Antwerpse vriend reisde ze geregeld door Hongarije, Tsjechië en Slovakije. "Ik ontdekte dat je daar fantastisch lekkere producten kunt eten en drinken", vertelt ze, terwijl ze plakjes worst, salami en eendenborst versnijdt. Die drapeert ze op een schoteltje, haalt er plakken brood bij en schenkt een glaasje Tokaji uit. Yvonne is zaakvoerster van Ide, een winkeltje met gastronomische producten uit het voormalige Oostblok.
BR>
Yvonne maakt voor alle klanten met plezier een bordje. "De voedingswaren uit het voormalige Oostblok zijn onbekend, dus moet je de mensen wel laten proeven en serveertips geven. Het geheim van salami serveren bijvoorbeeld is dat je dun moet snijden. Salami is een redelijk droog, ingedikt product. Je hebt met andere woorden niet veel salami nodig om je toast of je brood te beleggen", zegt ze. De salami is van gans gemaakt. "Dat heeft dan weer te maken met het feit dat er een eeuw geleden in Hongarije veel joden woonden. Die wilden natuurlijk ook wel salami, maar mochten geen varkensvlees eten. Dus bedachten ze dit recept." De ganzensalami is zacht van smaak en smelt bijna op de tong.

Ze voert ook ganzenlever in en heeft een kleine selectie kazen. Typisch Tsjechisch is de gerookte mozzarella. Hou je van een pittig kaasje, dan moet je de Olomoucke proberen. "Wat mij verbaasde, was dat Tsjechen een voorliefde hebben voor het frituren van kazen. Ze gaan echt creatief met kaas om", zegt Yvonne.

Tokaji

Een andere tip is toast met ganzenlever serveren met Tokaji Astzu. De uit Hongarije afkomstige Tokaji is een zeer befaamde dessertwijn. De combinatie is inderdaad heerlijk. "Wil je een echt exclusief feestje geven, dan moet je een fles met veel 'puttonyos' kopen. Het aantal 'puttonyos' duidt aan hoe zoet de Tokaji is. Bovendien kun je aan de hand van die aanduiding ook bepalen wanneer deze dessertwijn klaar is om te drinken. De berekening is eenvoudig. Het aantal puttonyos plus 2 plus het productiejaar geeft je de datum dat je hem mag drinken. Een fles die in 1993 gemaakt werd en vijf puttonyos heeft, is dus in 2000 op dronk. Tokaji is trouwens een bewaarwijn die je een aantal jaren in je kelder mag houden", zegt Yvonne terwijl ze ons glas nog eens vult. Het wonderbaarlijke aan Tokaji is zijn nasmaak. Nog minuten proef je die licht-zoete, gouden nasmaak.

In Ide vind je niet alleen Tokaji, maar ook Boheemse schuimwijn, Bulgaarse en Roemeense wijnen en zelfs bieren als Budweiser en Pilsner Urquell. "Het woord pils komt van Pilsener Urquell, het bier dat in Tsjechië voor het eerst gebrouwen werd. Over Budweiser is er trouwens een leuke anecdote. Dat bier werd gebrouwen door twee zusters. Die kregen ruzie. Eentje emigreerde naar de Verenigde Staten en bouwde daar het concern op. De andere bleef en brouwde verder in Tsjechië. Wij voeren natuurlijk de Tsjechische Budweiser in", vertelt Yvonne.

Heb je zin in straffe alcohol, dan zit je in Ide ook goed. Voor de liefhebbers van vodka heeft ze Krepkaya in huis. "Krepkaya betekent sterk in het Russisch en met zijn alcoholvolume van 53 procent is hij behoorlijk pittig", vertelt ze. Iets minder straf is Slivovitz Gold. Die heeft vijftig procent en is op een koosjere manier gestookt en verpakt. "De slivovitz komt van de befaamde Jelinek-distilleerderijen. Wil je je vrouw verrassen, dan moet je haar de likeuren van Luhacovice eens laten proeven. Zoet, lekkere natuurlijke smaak van kersen of andere vruchten en geestrijk", analyseert Yvonne.
Ide, Nieuwstad 18, 2000 Antwerpen, 03-234.39.89. Maandag gesloten, van dinsdag tot en met vrijdag open van 11 tot 19 uur, zaterdag van 10 tot 16 uur en zondag van 10 tot 14 uur. Ons oordeel: vier sterren.
Nu in het nieuws