Huisvrouw ontmaskert UFO als vuistgrote meteoriet

METEORIET De inwoners van München en omstreken mogen een wens doen. Zaterdagavond zaten ze nog met heilige schrik toen onverklaarbare heldere lichtflitsen de hemel vulden over een straal van 200 kilometer. De UFO-meldingen bleven niet uit. Zondag bracht een huismoeder opheldering toen ze een verbrande meteoriet (vallende ster) in haar tuin aantrof. Philippe Mollet van de volkssterrenwacht Mira spreekt van een uitzonderlijk spectaculaire waarneming.
BR>
Wat de vrouw zondagmorgen in haar tuin terugvond was dus niets meer of minder dan een gevallen ster. Maar wel één van die omvang, dat ze te groot was om helemaal op te branden in de atmosfeer. De bolide (want zo heet een mega-meteoriet) vloog met 200.000 kilometer per uur boven Beieren en zou vijf miljard jaar oud zijn.

Honderdduizend Duitsers beleefden zaterdagavond de schrik of de verrassing van hun leven. Zelfs mensen die gewoon binnen zaten, konden het lichtspektakel dat hooguit zes seconden duurde, waarnemen. Duistere woonkamers (het was tien uur 's avonds) gloeiden helemaal op. Vijf minuten later volgde een knal, als van een ontploffing. De weerman op de hoogste berg van Duitsland meldde "dat er mogelijk een vliegtuig was verongelukt".

In eerste instantie dachten deskundigen aan de restanten van een Argentijnse satelliet die een dezer dagen uit de ruimte terugvalt in de dampkring. Toen de bevestiging door de NASA niet volgde, laaiden de UFO-speculaties op. De opheldering volgde zondag. Een vrouw uit Zolling zag zaterdagavond bij het te slapen leggen van haar kind hoe een 'Driekoningenster' in haar tuin crashte. De volgende ochtend vond ze een vuistgroot, pokdalig brokje asfalt op haar gazon en bracht het naar de politie.

"Op zich is dit geen uitzonderlijk, maar wel een uiterst spectaculair fenomeen", reageert Philippe Mollet van volksterrenwacht Mira. "Het moet een heel grote meteoriet zijn geweest, want normaal zijn de restanten hooguit vijf centimeter. De omstandigheden waren ideaal: extreem heldere hemel, lekker terrasjesweer, zodat er massaal waarnemingen werden gemeld."

Dagelijks belandt er gemiddeld één brokstuk uit het heelal op de aarde, maar meestal komen ze in zee terecht of worden ze nooit teruggevonden. Vorig jaar leek het erop dat België opnieuw een steen uit het heelal rijker zou zijn. De streek van Antwerpen, Zeeuws-Vlaanderen, het Waasland en de West-Vlaamse Kust werd opgeschrikt door een onverklaarbare lichtgloed. "De ontnuchtering volgde toen het geen meteoriet, maar een stuk ruimteafval bleek te zijn", vertelt Philippe Mollet. "Gewoon een menselijk restproduct."
Nu in het nieuws