Smeulend flatgebouw nog niet bewoonbaar

Print
De 55 bewoners van de 30 appartementen aan de Charles Decosterlaan 6 en 8 in Antwerpen-Linkeroever, die maandag ontruimd zijn wegens brandgevaar, mogen dinsdag nog niet overnachten in hun flats. Overdag mogen ze er wel eventjes in, op voorwaarde dat ze ramen en deuren open houden omwille van het gevaar voor CO-vergiftiging.
BR>
Burgemeester Leona Detiège, de politie en de brandweer van Antwerpen hebben dinsdagvoormiddag in het cultureel centrum aan de Fromentinstraat een informatievergadering gehouden voor de 55 bewoners. Centraal stond de toestand van de "sluimerbrand" tussen de twee appartementenblokken en hoe die moet worden aangepakt. De brandweer van Antwerpen en de firma Dow Chemical uit Mol, gespecialiseerd in branden tussen uitzettingsvoegen, onderzoeken de mogelijkheden om de brand te blussen. Daarbij worden de brandhaarden - er is niet één haard, maar het vuur bevindt zich op verschillende plekken over de 15 verdiepingen - met een infrarood-systeem gelokaliseerd.

Men start woensdagochtend met blussen op de zesde verdieping. Dat gebeurt met de minuscule sproeikoppen van Dow Chemical. Die spuiten water in de uitzettingsvoeg door dunne gaatjes, die nog in de muren moeten worden geboord. Volgens de brandweer duren deze werken twee tot drie dagen. Burgemeester Detiège vult wel aan dat "alles is ingeschat op maximaal één week".

De stad zocht ondertussen naar betere overnachtingsmogelijkheden voor de slachtoffers. Ze kunnen terecht in het Eurotel aan de Charles Decosterlaan. Afgelopen nacht bleven de meeste getroffen flatbewoners bij familie slapen. Negen bewoners brachten de nacht door in de Zeevaartschool.

De hoogste prioriteit gaat naar het blussen van de brand. Maar ook aan het herstel van de schade werd gedacht. Detiège: "De juridische dienst van de stad nam inmiddels contact op met de verzekeraars van de bewoners, de flatgebouwen en de loodgieter die de brand veroorzaakte. Die verzekeraars zullen onderling moeten uitmaken wie welke kosten draagt. Het stadspersoneel helpt de kosten wel te drukken door mee te helpen met verhuizen, gaatjes boren enzovoort.
Nu in het nieuws