5 miljoen fietsers kiezen voor provincie Antwerpen

Print
Elk jaar worden er in de provincie Antwerpen zowat 5 miljoen fietstochten georganiseerd. Vooral Antwerpenaren komen in hun provincie fietsen, zo blijkt uit de studie rond de economische impact van het fietstoerisme in de provincie Antwerpen. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Toerisme Provincie Antwerpen, zijn dinsdag in Ranst voorgesteld.
BR>
Bijna de helft van de geënqueteerden (44 procent of 2,2 miljoen fietsers) kiest voor het fietstoerisme van Toerisme Provincie Antwerpen. Namelijk één van de 50 thematische fietsroutes of een traject langs het knooppuntensysteem. Dat wordt bij voorkeur in gezinsverband afgelegd. Eén op de acht inwoners van de provincie fietst regelmatig. Gemiddeld 24 keer per jaar, goed voor een totaal van 1.000 km per fietser per jaar. De resultaten uit de enquête geven aan dat 3,4 procent of 170.000 fietsers per jaar een meerdaagse fietstocht (met minstens één overnachting) maken. De invloed van de weersomstandigheden is groot. Op een mooie zonnige dag wordt gemiddeld 2 keer zoveel gefietst als op een grijze dag en 4 keer zoveel als op een dag met slecht weer.

Er zijn in de provincie Antwerpen naar schatting 4.800 verenigingen die fietstochten organiseren, samen 60.000 fietstochten op jaarbasis. In totaal worden 1,4 miljoen fietstochten ondernomen in verenigingsverband, vooral door wielerclubs (een 250-tal), die jaarlijks in totaal een half miljoen fietstochten organiseren. Per fietstocht houdt de provincie rekening met 12,10 euro aan uitgaven. Vijf miljoen fietstochten op jaarbasis zorgen voor een totale omzet van meer dan 60 miljoen euro, waarvan meer dan de helft aan verbruik in restaurants en cafés, de rest aan vervoerskosten, logies en consumptieuitgaven.

Deze omzet creëert ook heel wat werkgelegenheid, namelijk een 730-tal jobs zegt de studie. Uit de enquêteresultaten blijkt dat meer dan 80 procent van de fietsers de kwaliteit van de routenetwerken in de provincie Antwerpen als positief evalueert. Alleen het aanduiden van het fietspad zelf en de onvolkomenheden van de infrastructuur (verharding en missing links) scoort minder goed. Daarom wil bestendig afgevaardigde Jos Geurens van de provincie Antwerpen de aanleg en het onderhoud van fietsroutes tot een beleidsprioriteit maken.
Nu in het nieuws