Ouders veroordeeld na dood baby

Print
De strafrechtbank van Dendermonde heeft dinsdag vonnis geveld in de zaak rond de overleden baby Yann Heyrman. De ouders van de baby, Peter Heyrman (30) uit Beveren en Annick Lemonnier (29) uit Beveren, werden veroordeeld tot elk vier jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Er werd geen boete opgelegd. Beide ouders moeten zich psychisch laten behandelen.
BR>
De ouders schudden het jongetje begin november 2001 zo heftig door elkaar dat het kind, dat op dat moment een vijftal weken oud was, enkele dagen later overleed als gevolg van het 'shaken baby'-syndroom. Heyrman en Lemonnier, beiden zwakbegaafd, hadden al een zoontje van ongeveer een jaar oud toen op 16 oktober 2001 Yann ter wereld kwam. Het kindje bleek aan reflux te lijden, waardoor het niet makkelijk at en regelmatig huilde. Het geween dreef de beide ouders begin november tot de rampzalige handelingen.

Moeder Lemonnier kon op zekere dag naar eigen zeggen het gehuil niet meer aan en schudde de baby door elkaar. De dag nadien deed ze nog eens hetzelfde. Toen vader Heyrman de dag daarop alleen was met Yann en het kind weer huilde, nam hij de jongen uit zijn bedje en schudde het kind door elkaar.

In de uren die volgden ging de toestand van Yann dermate achteruit dat de ouders besloten het kind naar het ziekenhuis te brengen. Het ziekenhuis bracht het parket van Dendermonde op de hoogte, dat onmiddellijk de ouders verdacht. Het kind had immers het 'shaken baby'-syndroom opgelopen. Zowel openbaar ministerie als de advocaten van de verdediging beklemtoonden dat Heyrman en Lemonnier zwak begaafd zijn en niet in staat kinderen op te voeden.
Nu in het nieuws