Werkloosheid in Duitsland daalt licht

Print
Voor het eerst in vijf maanden is de werkloosheid in Duitsland gedaald, van 10,4 procent in februari naar 10 procent in maart. De regering waarschuwt dat de daling seizoensgebonden is en niet duidt op het herstel van Europa's grootste economie.
BR>
Het aantal werklozen daalde met 140.000 naar 4,16 miljoen, altijd nog 156.000 hoger dan in maart vorig jaar. De Duitse economie kwam vorig jaar in een recessie terecht. Bedrijven als elektronicagigant Siemens en geneesmiddelen- en chemicaliënproducent Bayer ontsloegen duizenden mensen.

De economische neergang is ook bondskanselier Gerhard Schröder tot last. Hij moet zijn belofte laten varen het aantal werklozen vóór de verkiezingen in september terug te brengen tot 3,5 miljoen. Zijn conservatieve opponent, Edmund Stoiber, maakt van de gelegenheid gebruik om de kanselier als een slechte economische manager af te schilderen.

De arbeidsmarkt blijft zwak, laat het Bundesanstalt für Arbeit weten. "Hoewel belangrijke indicatoren aangeven dat het einde van de neergang nabij is, zijn hiervan op de arbeidsmarkt tot op heden geen tekenen te zien." De daling van de werkloosheid in maart heeft seizoensgebonden en statistische oorzaken.

Vooral in Oost-Duitsland is werkloosheid een probleem. In maart bedroeg de werkloosheid daar 18,8 procent, iets minder dan de 19,2 procent van februari. In het westen daalde het percentage van 8,3 naar 8.
Nu in het nieuws