Aandelenhuis Merrill Lynch moet hervormen

Print
Na jarenlang bewust verkeerde adviezen aan cliënten te hebben gegeven, heeft het gerenommeerde aandelenhuis Merrill Lynch & Co. Inc. maandag van een rechter de opdracht gekregen die praktijken te corrigeren.
BR>
Eliot Spitzer, minister van justitie van de staat New York, verklaarde dat hij na een onderzoek van tien maanden een rechterlijk bevel had weten los te krijgen dat Merrill verplicht een einde te maken aan het bewust liegen tegen klanten.

In veel gevallen bevalen de adviseurs van Merrill klanten aandelenkopen aan die alleen voordeling waren voor de onderneming, niet voor de klant. Over de omvang van de activiteiten zei Spitzer alleen dat miljoenen klanten en ex-klanten van Merrill getroffen zijn.

"Dit was een schokkend verraad", aldus Spitzer, die zei dat ook de andere bedrijven in de branche de zaken voortaan anders moeten aanpakken. Merrill, dat meer dan anderhalf biljoen dollar van klanten beheert, noemde het besluit en de aantijgingen van Spitzer onzinnig en kondigde juridische stappen aan.

Adviseurs van Merrill Lynch prezen de aandelen van bepaalde bedrijven aan ook al had de eigen onderzoeksafdeling daar een negatief oordeel over uitgesproken. Merrill deed dat om geen lucratieve investeringsopdrachten van de firma's te verliezen, aldus Spitzer.

Merrill ging zelfs zo ver de oordelen van de analisten te corrumperen door hun salaris te koppelen aan de resultaten van de afdelingen die diensten aan de firma's verkochten. dat was volgens Spitzer ook in strijd met de eigen regels van Merrill.

De rechter beval Merrill aan klanten inzicht te verschaffen in de contacten met firma's en de manier waarop aandelenadviezen tot stand komen. Spitzer noemde het besluit een "tussenstap" en zei dat het onderzoek wordt voortgezet.
Nu in het nieuws