Immigratiedienst VS verscherpt visumregels

De Amerikaanse immigratiedienst INS heeft maandag de visumregels voor buitenlandse studenten aangescherpt en voorgesteld de verblijfsduur voor toeristen en zakenreizigers te beperken tot dertig dagen.

AP Ned

BR>

Buitenlanders die in de Verenigde Staten willen studeren moeten voortaan een visum verkrijgen voordat zij aan hun studie beginnen. Voorheen kon een buitenlandse student al aan een studie beginnen terwijl de visumaanvraag nog liep. Met de aangescherpte maatregel wil de INS verzekeren dat de achtergrond van een student afdoende gecheckt is voordat hij of zij de VS binnenkomt.

De INS stelt ook voor om mensen die voor zaken of als toerist zijn binnengekomen en langer in de VS willen blijven om een studie te beginnen, te verplichten eerst naar hun land van herkomst terug te keren om daar een studentenvisum aan te vragen. De INS belooft zulke aanvragen binnen dertig dagen te behandelen.

Twee van de vliegtuigkapers van 11 september, Mohammed Atta en Marwan Al-Shehhi, kwamen als toerist de VS binnen en vroegen later studentenvisa aan. Ze begonnen in juli 2000 aan een vliegersopleiding in Florida, ruim een jaar voordat de INS hun aanvragen goedkeurde. Ten tijde van de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington stonden naar schatting 600.000 buitenlandse studenten aan Amerikaanse universiteiten en colleges ingeschreven. Ambtenaren van de INS moesten toegeven dat zij de verblijfplaats van een groot aantal studenten niet konden verifiëren en beloofden beterschap.

De INS wil ook de verblijfsduur van zakenreizigers en toeristen in de VS beperken van zes maanden tot dertig dagen. Verlenging van een zaken- of toeristenvisum moet alleen mogelijk worden bij onverwachte of zwaarwichtige omstandigheden, zoals een medische behandeling of oponthoud bij de afwikkeling van een zakelijke transactie. Een visum zou tot maximaal zes maanden verlengd kunnen worden, in plaats van nu een jaar.

De voorgestelde wijzigingen zullen van enorme invloed zijn op de vele duizenden mensen die langer dan een maand op familiebezoek naar Amerika gaan. Ook jongeren en gepensioneerden die maandenlang op rondreis door de VS gaan zouden iedere maand naar huis terug moeten om een nieuw visum aan te vragen. De Amerikaanse toeristenindustrie, die nog altijd de gevolgen ondervindt van de aanslagen, maakt zich dan ook ernstig zorgen over de voorstellen. De sector heeft liever dat de INS grondiger onderzoek doet alvorens een visum te verstrekken in plaats van de verblijfsduur te verkorten.

Volgens de INS werden in 2000, het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn, visa afgegeven aan ongeveer tien miljoen toeristen, van wie driekwart minder dan een maand in de VS verbleef. Ongeveer 2,5 miljoen mensen bezochten de VS voor zaken en bleven gemiddeld dertien dagen.

Nu in het nieuws