Driedaagse De Panne: Kemmel blijft behouden

Vijf jaar na de verschrikkelijke valpartij van Hendrik Redant tijdens de afdaling van de Kemmelberg in de KBC Driedaagse van De Panne was het woensdag opnieuw prijs tijdens het snelle naar beneden duikelen van West-Vlaanderens meest bekende puist in wielermiddens. Andrei Tchmil, Chris Peers, Kristof Trouvé, Dario Pieri, Robert Sassone en Daniele Bennati gingen tegen de vlakte. Toch wil koersdirecteur Bernard Vandekerckhove niet weten van het schrappen van de Kemmelberg.

BELGA

Renners zijn harde jongens. Eerst deden de meest verschrikkelijke verhalen de ronde. Bekkenbreuk, dijbeenbreuk, zuurstof toegediend... Achteraf bleek de gezondheidstoestand van de meeste slachtoffers best mee te vallen. Al is het natuurlijk jammer dat enkele jongens voor enkele weken uitgeschakeld zijn. Toch kwam de discussie over de noodzaak van een Kemmelberg in het parcours van de Driedaagse van De Panne alweer te berde. In het peloton vinden ze dat onnodig risico zoeken. De organisatoren denken er anders over.

"Jaar na jaar leveren we ernstige inspanningen om de risico's in deze driedaagse zo veel als mogelijk uit de weg te gaan, omdat er geen jaar voorbijgaat of een deelnemer aan de Ronde van Vlaanderen wordt in deze voorbereidingswedstrijd uitgeschakeld", aldus koersdirecteur en ex-renner Bernard Vandekerckhove.

"Dit jaar nog schrapten we de Paddestraat in Zottegem uit het parcours en verdwenen ook een aantal hellingen, die voor te veel nervositeit zorgden. Maar we kunnen niet blijven schrappen. We moeten er geen koers zoals de GP Erik Breukink van maken, waarin helemaal niks gebeurd is en waarvan alle ritten op een massaspurt geëindigd zijn. Ook wij willen ons sportief niveau behouden, al laat de veiligheid van de renners ons niet onberoerd. Aan het schrappen van de Kemmel denk ik daarom niet."

"Naar verluidt is de oorzaak van de valpartij andermaal een drinkbus die uit de houder gevallen is. Zouden de renners en hun omgeving er zelf ook niet eens voor zorgen dat hun zaken in orde zijn? Ik denk dat de discussie met deze opmerking wel gesloten zal zijn."