Ook 4 planeten en komeet zichtbaar

Print
Niet alleen het ISS, maar ook vier planeten en een komeet zorgen voor spektakel aan de nachthemel, zo blijkt uit een mededeling van de Volkssterrenwacht MIRA.
De reuzenplaneten Jupiter en Saturnus pronken al enkele maanden aan de avondhemel. Wie ze nog niet heeft gezien, kan van een heldere nachthemel profiteren om ze te vinden.
Jupiter is de superheldere "ster" die 's avonds hoog aan de zuidwestelijke hemel staat, in het sterrenbeeld Tweelingen, en die enkele uren na middernacht ondergaat.

Wie 's avonds vroeg naar het westen kijkt, vindt laag boven de horizon de planeet Venus. De volgende maanden zal ze trouwens steeds verder van de Zon komen te staan aan de avondhemel, en dus langer én beter zichtbaar worden. Op dit ogenblik gaat ze onder omstreeks 21.45 uur. Eind april zal dit reeds verlengd zijn tot 23.30 uur zodat de planeet de show aan de avondhemel zal stelen, zo verzekert Mira.

Saturnus is duidelijk zwakker dan Venus of Jupiter, maar nog steeds makkelijk te zien. Qua helderheid is de planeet met de prachtige ringen te vergelijken met de helderste sterren aan de hemel. Vertrek hiervoor vanaf Jupiter, en beweeg de blik dan ongeveer één handspan (22 graden, de afstand van pink tot duim bij een gestrekte hand op armlengte gehouden) naar rechtsonder. Daar staan twee heldere objecten onder elkaar. De bovenste is Saturnus, de onderste is de heldere -oranje- ster Aldebaran in de Stier. Beide objecten gaan nu iets na middernacht onder. Ze zijn dus de hele avond door te bewonderen.

Ook onze zusterplaneet Mars is te zien, alhoewel het oranje object momenteel behoorlijk zwak is. Er zijn makkelijk een tiental "echte" sterren aan de hemel die helderder schijnen. Toch moet ook een waarneming van de Rode Planeet probleemloos lukken: de planeet staat bijna halfweg tussen Saturnus en de heldere Venus.
Vanaf zowat 20 april zijn deze vier planeten plus Mercurius samen op een klein deel van de nachthemel te zien, aldus de BBC. De alignering bereikt op 4 mei een hoogtepunt, waarbij vrijwel de hele wereldbevolking ze met het blote oog dicht bij elkaar zal kunnen zien. Een dergelijke samenstand zal zich pas binnen vijftig tot honderd jaar herhalen.

Wie de planeten beu is, kijkt volgens Mira richting noord tot noordwest. Daar staat nu 's avonds komeet Ikeya-Zhang. Die werd ontdekt begin februari, en is nu op zijn helderst.
Sinds enkele weken is de komeet al vlot met de verrekijker zichtbaar. Onder redelijke omstandigheden kunnen goede ogen hem zelfs zonder optische hulpmiddelen waarnemen. Ikeya-Zhang behoort tot die zeldzame categorie van kometen die helder genoeg worden om nipt met het blote oog gezien te worden.

Vanaf 6 april ongeveer wordt de komeet zelfs circumpolair: dat betekent dat de "staartster" zo dicht bij de Poolster staat dat ze vanuit België niet meer ondergaat. Ikeya-Zhang is dan de ganse nacht beworderen, met een lichte voorkeur voor de ochtend.
De volgende dagen is de komeet het makkelijkst te vinden: in de buurt van de ster beta Andromeda. Kijk 's avonds zodra het een beetje donker wordt, liefst vanop een plaats met vrij uitzicht op het noorden tot noordwesten, zo raadt de Volkssterrenwacht aan.
Nu in het nieuws