Internet populair propagandamiddel voor extreem rechts Duitsland

Print
Rechtse extremisten in Duitsland gebruiken steeds vaker internet om propaganda te verspreiden. Het aantal homepages van rechtse extremisten is volgens de binnenlandse veiligheidsdienst van Noordrijn-Westfalen vorig jaar met 60 procent toegenomen tot 1.300. Ten opzichte van 1999 is het aantal zelfs verviervoudigd, zei deelstaatminister van binnenlandse zaken Fritz Behrens donderdag in Düsseldorf.
Behrens noemde de toename "zorgwekkend". Ze toont de groeiende betekenis van internet voor rechts-extreme groepen om met elkaar in contact te komen en sympathisanten te mobiliseren, zei hij. Rechtse activisten maken volop gebruik van de technische mogelijkheden die het digitale web biedt: online-radiostations, computerspellen, gastenboeken en chatrooms behoren tot de standaarduitrusting van de meeste extremistische sites. Sommige bieden zelfs internet-televisie aan. In Duitsland verboden neonazistische liederen kunnen in MP3-formaat binnengehaald worden en ook de handel in propaganda-artikelen heeft een grote vlucht genomen.
"Op internet heeft het rechtsextremisme zijn verschijningsvorm veranderd: op het verleden gericht, racistisch gedachtegoed treedt in een high-techverpakking op en is dikwijls niet meer meteen als zodanig herkenbaar", zei Behrens.
Nu in het nieuws