Zuid-Afrika moet van Constitutionele Hof aids-medicijn verstrekken

Print
Het Constitutionele Hof van Zuid-Afrika heeft donderdag bepaald dat de regering onmiddellijk moet beginnen met het verstrekken van het aids-medicijn nevirapine aan zwangere vrouwen die besmet zijn met HIV. Het hof stelde het Hooggerechtshof daarmee in het gelijk.
De regering weigerde een uitspraak van het Hooggerechtshof om de medicijnen te verstrekken uit te voeren, hoewel het hof had bepaald dat een beroepszaak van de regering de verstrekking niet in de weg mocht staan. Daarnaast bepaalde het hof dat de regering die bepaling niet mocht aanvechten. Het Constitutionele Hof stemde daar donderdag mee in. De regering kan alleen tegen het volledige oordeel van het Hooggerechtshof in beroep gaan, wat in mei zal gebeuren.

Duizenden aids-activisten die buiten het Constitutionele Hof in Johannesburg op de uitspraak wachtten, begroetten die met gejuich. Volgens Mark Heywood van de Treatment Action Campaign (TAC) spaart de uitspraak het leven van vele baby's. Nevirapine vermindert de kans op het doorgeven van het aids-virus aan een kind tijdens de bevalling. De regering heeft nog niet op de uitspraak gereageerd.
Een op de negen Zuid-Afrikanen, zo'n 4,7 miljoen mensen, is besmet met HIV. De regering doet volgens velen echter te weinig om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.
Nu in het nieuws