China laat politieke gevangene na bijna negentien jaar vrij

Print
De Chinese regering heeft afgelopen zondag de dissident Tanak Jigme Sangpo vrijgelaten. De 76-jarige Tibetaan zat al sinds het najaar van 1983 gevangen, langer dan alle andere politieke gevangenen in de Volksrepubliek. Mensenrechtenstrijders hebben dat woensdag verklaard.
Jigme Sangpo zat vast in de gevangenis Drapchi in Lhasa, de hoofdstad van het door China geannexeerde Tibet. Hij zou om medische redenen zijn vrijgelaten. Volgens John Kamm van de Amerikaanse mensenrechtenstichting Duihua is Jigme Sangpo overgebracht naar het huis van een familielid in Lhasa, maar zouden de Chinese autoriteiten hebben toegezegd dat de voormalige gevangene naar het buitenland mag afreizen als hij in Tibet niet de juiste behandeling kan krijgen.

De Tibetaan werd in september 1983 opgepakt. Hij werd veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf omdat hij actie had gevoerd tegen de Chinese bezetting van zijn land. Daar kwamen in 1988 nog eens vijf jaar bij nadat hij leuzen voor de onafhankelijkheid van Tibet had geroepen toen een Zwitserse delegatie zijn gevangenis bezocht, en in 1991 nog eens acht jaar, nadat hij opnieuw de Tibetaanse onafhankelijkheid had geproclameerd op het moment dat buitenlanders de gevangenis in Lhasa bezochten.

Alles bij elkaar opgesteld zou zijn straf pas in december 2011 zijn afgelopen, wanneer Jigme Sangpo halverwege de 80 is. Vanwege zijn zwakke gezondheid hoefde de Tibetaan al enige tijd geen dwangarbeid meer te verrichten.
Nu Jigme Sangpo is vrijgelaten, is Zhang Chengjian de politieke dissident die het langst gevangen wordt gehouden door de Chinese autoriteiten. Hij zit sinds oktober 1983 vast.
Nu in het nieuws