Rusland laat minder Europese vliegtuigen toe als represaille

Print
De Russische luchtvaartautoriteiten beperken de vluchten van drie vliegtuigmaatschappijen uit kleinere EU-lidstaten (Finnair, KLM en SAS). De Russen doen dit als repressaille omdat Europa sinds 1 april de meest lawaaierige toestellen weigert.
De Europese Unie stelt dat ze een oude internationale afspraak heeft ingevoerd. Daarin wordt gesteld dat de meest luidruchtige vliegtuigen mogen geweigerd worden. Europa heeft die afspraak met een kleine vertraging ingevoerd en voorziet zelfs beperkte uitzonderingen voor charters.

Rusland echter is zich sinds midden vorig jaar bewust van de gevolgen van dit verbod en voert sindsdien de druk op Europa op. Omdat het verbod op 1 april effectief van kracht werd in de EU, zijn nu repressaille-maatregelen van kracht geworden.
Momenteel worden deze maatregelen op hun beurt onderzocht door de betrokken lidstaten en door de Europese Commissie, met het oog op een eventuele tegenreactie.
Naast het verbod op de allerluidruchtigste vliegtuigen, is de EU het sinds kort ook eens over selectieve maatregelen tegen vliegtuigen die net iets minder lawaai maken. Hierover wordt per luchthaven beslist.
Nu in het nieuws