Key Biscayne: Hewitt verder, Sampras out

De Australiër Lleyton Hewitt, het vriendje van Kim Clijsters, heeft zich maandag niet zonder moeite geplaatst voor de achtste finales van het toernooi in Key Biscayne. De nummer één van de wereld had drie sets nodig om de Amerikaan Jan-Michael Gambill uit te schakelen, 3-6 6-4 7-5.

Meteen nam Hewitt revanche voor zijn uitschakeling een jaar geleden in de halve finales van ditzelfde toernooi door dezelfde speler en tekende hij, na toernooiwinst in San José en Indian Wells, voor een derde zege op rij tegen Gambill. Minder goed verging het Hewitts voorganger als nummer 1 op de wereldranglijst, de Amerikaan Pete Sampras. Sampras verslikte zich in de fouten en verloor uiteindelijk verrassend van de Chileense qualifier Fernando Gonzalez 7-6 6-1.

Aangeslagen door zijn vroegtijdige uitschakeling sloeg sampras echter niet in paniek en verkondigde nog steeds capabel te zijn "enkele toernooien te winnen". Zijn laatste toernooizege dateert van Wimbledon 2000. Zijn opponent daarentegen was in de wolken. "Hij maakt deel uit van de besten in de tennisgeschiedenis. Altijd heb ik ervan gedroomd om tegen hem te spelen. En dan nog winnen ook". In de achtste finales neemt de 19-jarige Chileen het op tegen de Russische reus Marat Safin (1m93) die tegen de Peruaanse kwalificatiespeler Luis Horna ook een set moest prijsgeven, 3-6 6-3 7-6.

Ook de Brit Tim Henman (5) en de Zwitser Roger Federer (12) haalden vlot de volgende ronde, net zoals de Argentijn Franco Squillari en de verrassende Roemeen Pavel die de als vierde geplaatste Duitser Tommy Haas wipte, 7-6 (8/6) 6-7 (5/7) 7-6 (8/6).

Bij de vrouwen had de Amerikaanse nummer één Jennifer Capriati het niet onder de markt om een plaatsje bij de laatste acht af te dwingen. Tegen de Oezbeekse Iroda Tulyaganova won ze de eerste set met 7-5 om vervolgens met 5-7 de tweede set uit handen te geven. In de derde en beslissende set klaarde ze dan de klus met 6-1. De Williams-zusjes maakten er korte metten mee en zijn op weg naar een onderling duel in de halve finales. Beiden moeten echter wel een laatste obstakel passeren in de kwartfinales: titelverdedigster Venus moet het opnemen tegen de Russische Elena Dementieva (12), Serena moet in de clinch met Martina Hingis (3) die ze onlangs in de halve finales in Scottsdale versloeg.

In de andere tabelhelft speelt Kim Clijsters voor een plaatsje bij de laatste vier tegen de Amerikaanse Monica Seles. Beide speelsters kwamen nooit eerder tegen elkaar uit. Bij winst wacht dan voor onze landgenote in de halve finales de winnares van de partij tussen Jennifer Capriati en Tatiana Panova uit Rusland.

Nu in het nieuws