Israël voert offensief tegen Palestijnen op

Het Israëlische leger heeft zijn offensief tegen de Palestijnen op de Westoever dinsdag nog verder opgevoerd. Met behulp van tanks en helikopters werd een zware aanval uitgevoerd op het hoofdkwartier van de Palestijnse veiligheidsdienst even buiten Ramallah.

APNED

Volgens Palestijnse zegslieden zijn bij deze actie veel slachtoffers gevallen. Twee gebouwen in het complex zijn in vlammen opgegaan. Volgens Palestijnse zegslieden hadden de Israëlische troepen ongeveer 60 Palestijnse burgers als menselijk schild voor de tanks uit laten lopen voordat ze de aanval op het gebouwencomplex van de Palestijnse veiligheidsdienst inzetten. Deze beschuldiging werd door legerwoordvoerder Olivier Rafowicz categorisch ontkend.

Het leger meldde in een communiqué dat tot de aanval op het gebouwencomplex was overgegaan omdat zich daar veel kopstukken bevonden die verantwoordelijk zijn voor de recente golf van anti-Israëlisch terrorisme en omdat de betrokkenen een ultimatum om zich over te geven naast zich neer hadden gelegd. De Palestijnse veiligheidschef Jibril Rajoub had de 400 manschappen die zich in het gebouw bevonden opdracht gegeven zich te verzetten.

"Ik kon natuurlijk geen andere order geven", aldus Rajoub. Voor de Israëlische radio sprak hij van "een zeer, zeer, zeer moeilijke situatie". Hij ontkende dat zich terroristen of mensen die anderszins verantwoordelijk zijn voor terreurdaden in het gebouw ophielden. Dinsdagochtend rolden Israëlische tanks van twee kanten Bethlehem binnen. Maandag was het leger de stad ook al binnengevallen, op zoek naar van terrorisme verdachte Palestijnen.