Zoek naamgenoot onder emigranten

Tussen 1892 en 1924 passeerden meer dan 22 miljoen mannen, vrouwen en kinderen de immigratiedienst op Ellis Island. De immigranten werden naar dit eiland vlak voor de kust van New York gebracht waar ze werden ondervraagd en medisch onderzocht. Hun namen werden genoteerd in registers. Die kan u raadplegen via internet. Dan ziet u hoeveel van uw naamgenoten in die periode het geluk zochten in Amerika. Als u surft naar www.ellisislandrecords.org duikt u meteen in het bewuste archief. Wie zijn familienaam intikt, krijgt op slag een lijst van mensen met die naam die langs Ellis Island zijn gepasseerd. Je leest het jaar waarin ze zijn gearriveerd, hoe oud ze toen waren en uit welke stad of dorp ze afkomstig waren.
BR>
Wij vonden 75 immigranten met de naam Verstraeten. Haast allemaal mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar oud. Er waren Verstraetens bij uit Antwerpen, Brussel, Gent, Exaerde, enz. Enkele keren werden inderhaast fouten gemaakt bij de inschrijving. De Amerikaanse immigratie-ambtenaren noteerden o.a. Vinove, Swceseele, St. Caureins en Thronronwd. Dat laatste moet waarschijnlijk Turnhout zijn.

Van elke immigrant krijg je daarna een persoonlijke steekkaart. We tikten in op een zekere Pierre Verstraeten. Deze vrijgezel arriveerde op 24 april 1907 met het stoomschip Zeeland op Ellis Island. Van dat schip krijg je een foto en informatie te zien. Zo blijkt dat de Zeeland in 1901 in Schotland werd gebouwd. Dat er 1.162 passagiers aan boord konden en in 1920 werd gecharterd door de beroemde Red Star Line, de rederij die de verbinding maakte tussen Antwerpen en New York. Later werd het schip omgedoopt tot Minnesota. In 1930 werd het uit de vaart genomen en tot schroot verwerkt.

Uiteindelijk kan je een blik werpen op de bladzijde van het register waar je naamgenoot staat ingeschreven. In het geval van Pierre Verstraeten lazen we dat hij:
* uit Antwerpen kwam;
* diamantslijper van beroep was;
* kon lezen en schrijven;
* Vlaming was;
* als eindbestemming Grand Rapids opgaf;
* zelf zijn overtocht had betaald;
* slechts 40$ dollar op zak had;
* al een broer in Amerika had, ene J. Verstraeten op adres 23-25 Wollplace, Lipton Building;
* beweerde geen polygamist of anarchist te zijn;
* beschikte over een goede lichamelijke condite;
* 5 feet en 9 inches groot was;
* bruine ogen en bruin haar had.

In de loop van honderd jaar zijn zowat 200.000 Belgen hun geluk gaan beproeven aan de overkant van de Atlantische Oceaan, zowel Waalse arbeiders en mijnwerkers als Vlaamse boeren. Vandaag mogen 360.000 Amerikanen opgeven over hun Belgische afkomst. Dat is zowat 1,5 procent van de Amerikaanse bevolking. Probeert u zelf ook eens uw naam te vinden in de archieven van Ellis Island. Misschien ontdekt u zo nog een rijke suikernonkel.

.

Nu in het nieuws