Waalse werklozen vrijwel nooit geschorst

Print
Hoewel Wallonië in 2001 goed was voor de helft van de Belgische werklozen, vielen er maar 7,6 procent van de schorsingen. Vlaanderen was met 36 procent van de werklozen goed voor 78 procent van de schorsingen. «Als Wallonië zo blijft voortdoen, gaat Vlaanderen bij de volgende regeringsvorming de splitsing eisen van het werkgelegenheidsbeleid en de werkloosheidsreglementering», zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Sauwens (CD&V).
Het aantal dossiers van werklozen dat door de Waalse dienst voor arbeidsbemiddeling FOREM wordt doorgestuurd naar de RVA voor een sanctie (omdat ze niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt), is sinds vorig jaar nog gedaald, terwijl het in Vlaanderen en Brussel fors gestegen is.

In juli van vorig jaar had het Vlaams Economisch Verbond al gewaarschuwd voor het onevenwicht in de RVA-sancties. Sauwens stelt vast dat het sindsdien nog erger geworden is. «Wallonië helpt zichzelf niet op die manier», zucht Sauwens. «Er wordt van daaruit altijd geroepen over solidariteit. Wij vragen dat de federale regels overal op dezelfde manier zouden worden toegepast. De liefde kan immers niet eeuwig van één kant blijven komen.»
Nu in het nieuws