Minder echte Belgen: meer frisdrank dan bier

Print
Het Nationaal Instituut voor Statistiek (NIS) heeft dinsdag de resultaten van een onderzoek naar het Belgische drinkgedrag bekendgemaakt. Opmerkelijk: wij zijn de grootste frisdrankdrinkers van West-Europa.
Internationaal verzamelde het NIS gegevens uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. Tussen die landen staan de Belgen als bierdrinkers nog altijd op de tweede plaats na Duitsland. In de categorie frisdrank bezetten we zelfs de eerste plaats. Als we gaan kijken hoeveel geld we uitgeven aan drank, blijkt dat de Vlamingen veel bier kopen, terwijl in Wallonië wijn de voorkeur heeft. Ook valt op dat we in Vlaanderen meer dan dubbel zoveel geld uitgeven op café als in Wallonië.

De doorsnee Belg dronk in 1980 slechts 41,8 liter (flessen)water. In 2000 is dat al 121 liter. Ook de consumptie van frisdranken is op 20 jaar meer dan verdubbeld. Maar het meest van al drinkt de Belg koffie: 130 liter per jaar. In 2000 liep de gemiddelde Belg er trouwens opvallend nuchter bij. Het bierverbruik daalde van 131,3 liter in 1980 tot 98,2 liter in 2000.

Jan De Brabander is directeur externe relaties van de Belgische brouwers. "De brouwerijsector is al jaren bezorgd over die daling. Er komen natuurlijk meer en meer nieuwe dranken op de markt, denk maar aan de softdrinks en de laatste jaren vooral de alcoholpops. De gemiddelde bierdrinker wordt altijd maar ouder, en de jongeren drinken almaar minder bier."

Toch stelt die daling de sector niet echt voor problemen. "Sinds de jaren tachtig gaat het erg goed met de export van onze Belgische bieren."
Nu in het nieuws