Oscars: "A Beautiful Mind" grootste slokop van de 'grote beeldjes'

De 74ste uitreiking van de Oscars in Los Angeles in een triomftocht geworden voor 'A Beautiful Mind', de film van regisseur Ron Howard over een schizofrene wiskundeleraar.

BELGA

De grootste verrassing tijdens de ceremonie, die opviel door de strenge veiligheidsmaatregelen en 'ingetogen' 'post-11 september-toespraken', viel in de categoriën Beste Acteur en Actrice, die voor het eerst in de geschiedenis van de Oscar-uitreiking allebei naar zwarten gingen. "Moulin Rouge" en "Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring" beten in het zand. Ondanks verscheidene nominaties, wonnen de films respectievelijk slechts twee en vier beeldjes, in de zogenaamd kleinere categoriën

Halle Berry schreef geschiedenis door als eerste zwarte vrouw ooit de Oscar voor Beste Actrice te winnen voor haar rol in 'Monster's Ball'. "Dit moment is zoveel groter dan mezelf. Dit moment is voor Lena Horne, Dianne Carroll, voor elke anonieme gekleurde vrouw. Dit is de kans en nu is de deur geopend", zei een geëmotioneerde Berry. Ze liet topfavorieten Nicole Kidman, Judi Dench, Renee Zellweger en Sissy Spacek achter zich.

Denzel Washington trok uiteindelijk het laken naar zich toe voor zijn rol in 'Training day'. Hij is de eerste zwarte die de Oscar voor Beste Acteur binnenrijfde sinds Sidney Poittier in 1964, net op de dag dat zijn 'voorganger' eveneens een onderscheiding kreeg uit eerbetoon. "Veertig jaar lang heb ik Sidney achterna gejaagd en ze geven het aan hem en aan mij op dezelfde avond", aldus Washington.

De 75-jarige Poitier nam een ere-Oscar in ontvangst en kreeg daar bovenop nog een minutenlange staande ovatie van het publliek. "Ik aanvaard deze prijs in naam van alle zwarte acteurs en actrices die mij voorgingen en op wier schouders ik stond om te zien van waar ik kwam", zei Poitier toen hij zijn onderscheiding uitgereikt kreeg. Ron Howard's prent over de schizofrene wiskundeleraar, gespeeld door Russel Crowe, won in totaal vier Oscars: Beste Film, Regie, Beste Vrouwelijke Bijrol en Bewerkt Scenario. In de categorie Beste Film haalde "Mind" het van "Gosford Park", "In The Bedroom", "LOTR" en "Moulin Rouge". In de regie-afdeling moesten "Black Hawk Down", "Gosford Park" en "LOTR" het onderspit delven.

Het beeldje voor Beste vrouwelijke Bijrol verdwijnt naar de kast van Jennifer Connelly voor haar rol als Russel Crowe's echtgenote in 'A Beautiful Mind'. Haar mannelijke evenknie werd Jim Broadbent voor zijn rol in 'Iris'. Dat Connelly in de prijzen viel was, gezien haar favorietenrol vooraf, niet meteen een verrassing. Broadbent haalde het daarentegen van Ian McKellan, die door zijn rol in "LOTR" op voorhand al bijna tot winnaar was uitgeroepen.

'Lord of the Rings' heeft de hooggespannen verwachtingen dus niet kunnen waarmaken. De verfilming van het eerste deel van de klassieker van J.R.R. Tolkien was genomineerd in dertien categoriën, maar moest tevreden zijn met vier beeldjes: Fotografie, Muziek, Visuele Effecten en Make-Up. Een grotere verliezer was 'Moulin Rouge', dat met acht nominaties op zak naar Los Angeles was afgereisd, maar alleen de prijzen voor Kostuums en Art Direction in de wacht sleepte. Opvallend was dat Nicole Kidman naast de prijs voor Beste Actrice greep.

. "Shrek" won de allereerste Oscar voor Beste Animatiefilm. "Gosford Park" van Robert Altman won de prijs voor Beste Scenario, terwijl het (verguisde) megaproject "Pearl Harbor" de Oscar voor Geluidsmontage kreeg. Robert Redford tenslotte kreeg nog een onderscheiding voor zijn 'lifetime achievement'. Veel ophef ontstond ook bij de uitreiking van de Oscar voor de Beste niet-Engelstalige film. Die ging, tegen alle verwachtingen in, naar 'No man's Land' van de tot Belg genaturaliseerde Bosniër Danis Tanovic. Het alom bejubelde en gelauwerde "Le fabuleux destin d'Amélie Poulain" van regisseur Jean-Pierre Jeunet keerde, ondanks vier nominaties, met lege handen terug naar Frankrijk.

Nu in het nieuws