Palestijnse en Saoedische delegatie verlaten top

Print
Zowel de Palestijnse als de Saoedische delegatie hebben woensdag de Arabische top in Beiroet verlaten. Dit uit protest tegen het verbod op het uitzenden van een rede van de Palestijnse leider Yasser Arafat, die zijn boodschap via een satellietverbinding aan de Arabische leiders zou overbrengen.
"Wij trekken ons terug omdat voorzitter Emile Lahoud geweigerd heeft de boodschap van Arafat uit te zenden", aldus een lid van de Palestijnse delegatie. Ook de Saoedische afgevaardigden keren om die reden huiswaarts.

De interventie van de Palestijnse leider lag al sinds vorige week vast. Indien Arafat niet de toelating kreeg om Ramallah te verlaten en zich naar Beiroet te begeven, zou hij via een groot scherm toch te horen en zien zijn geweest.

De beslissing van Palestina en Saoedi-Arabië betekent een nieuwe kaakslag voor het vredesvoorstel in verband met het Israëlisch-Palestijnse conflict. Eerder beslisten ook de Egyptische president, Hosni Moubarak, en koning Abdallah II van Jordanië om de Arabische top niet bij te wonen.
Nu in het nieuws