Universiteit biedt 4 nieuwe richtingen aan

Print
De Universiteit Antwerpen krijgt er vier volwaardige opleidingen bij. Blikvanger is de opleiding Opvoedkunde, die aansluit bij de lerarenopleiding. De nieuwe studie richt zich op de organisatie van de school en het begeleiden van kinderen. Ze bevat onder andere managementopleiding, op maat gesneden van schooldirecteurs.
De rectoren van de Antwerpse universitaire instellingen protesteerden in oktober vorig jaar nog bij Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten. Ze waren boos omdat de eengemaakte Universiteit Antwerpen geen uitbreiding van de onderwijsbevoegdheden kreeg. Daar kwam maandag, op initiatief van gouverneur Paulus, verandering in. De Vlaamse parlementsleden Marc van den Abeelen (VLD), Robert Voorhamme (SP.A), Herman Lauwers (Spirit) en Ludwig Caluwé (CD&V) bereikten een politiek akkoord over de nieuwe opleidingen. Een akkoord dat door de meerderheid van het Vlaams parlement én door minister Vanderpoorten wordt aanvaard. De Universiteit Antwerpen krijgt ook een tweede cyclus (licenties) voor de opleidingen wijsbegeerte, geschiedenis en bio-ingenieur (wellicht in samenwerking met de VUB).

De opleiding Opvoedkunde draait rond de organisatie van de school en bevat meer managementtechnieken dan de klassieke lerarenopleiding. Nuttig dus voor toekomstige schooldirecteurs. De licentiaatsopleiding leert ook aan hoe men de schoolcarrière van kinderen best begeleidt en hoe kinderen worden getest, zodat ze in de juiste studierichting terechtkomen.

.

Nu in het nieuws