Vlamingen nemen sneller antibiotica dan Nederlanders

Print
Vlamingen gebruiken vaker antibiotica dan Nederlanders. Dat is nogmaals bevestigd door een onderzoek van dokter Reginald Deschepper van de Universiteit Gent. Hij volgde en interviewde 15 gezinnen uit Brugge en 15 uit het Nederlandse Middelburg.
De Nederlanders vonden dat klachten zoals griep, verkoudheid, koorts best "uitzieken", terwijl veel Belgen van de arts schijnen te verwachten dat hij antibiotica voorschrijft, niettegenstaande het feit dat deze kwalen na één of twee weken vanzelf verdwenen zijn. Sommige klachten zijn overigens door een virus veroorzaakt en niet door een bacterie, wat antibiotica nutteloos maakt.

Het onderzoek peilde ook naar de opvattingen en verwachtingen van artsen en patiënten. Een voorschriftje met antibiotica geeft de indruk dat de kwaal snel te behandelen valt. Het geeft de patiënt ook de geruststelling dat hij of zij wel degelijk ziek is en met recht en reden thuis mag blijven. Sommige Vlaamse deelnemers noemden het "uitzieken" een manier van "profiteren", omdat anderen dan het werk moesten doen.

Campagnes voor een beter antibioticagebruik moeten volgens Deschepper meer inhouden dan affiches en tv-spotjes. Zij moeten doordringen tot "de wortels van het fenomeen", dat niet enkel medisch maar ook en vooral cultureel bepaald is.

.

Nu in het nieuws