Semira Adamu: vijf rijkswachters naar rechtbank

Print
De raadkamer in Brussel heeft dinsdag vijf toenmalige rijkswachters naar de correctionele rechtbank verwezen voor hun aandeel in de repatriëring met dodelijke afloop van de Nigeriaanse asielzoekster Semira Adamu.
De drie rijkswachters die de jonge Nigeriaanse in bedwang hielden, werden verwezen voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg zonder het doel te doden, zoals het parket had gevraagd. Twee officieren die in het vliegtuig aanwezig waren, zijn doorverwezen voor gebrek aan voorzichtigheid en onvrijwillige doodslag.

De familie Adamu en de (Franstalige) Liga voor de Mensenrechten, die zich burgelijke partij hadden gesteld, wilden nog twee rijkswachters -de brigadecommandant en de agent die de operatie filmde- vervolgd zien. Beiden zijn echter buiten vervolging gesteld. Geen van de rijkswachters wordt vervolgd voor racisme, zoals de burgerlijke partijen gevraagd hadden.

Semira Adamu overleed op 22 september 1998 toen ze zich in het vliegtuig verzette tegen haar repatriëring. De rijkswachters duwden haar hoofd in een kussentje waardoor ze stikte. De dood van Semira leidde tot het ontslag van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Tobback.

.

Nu in het nieuws