Paasei voor aandeelhouders Concentra

De beursgenoteerde mediagroep Concentra - bekend van onder meer de kranten Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Metro en de regionale tv-zender TVL - heeft vorig jaar een nettowinst gehaald van 35,7 miljoen euro. Dit is vooral een gevolg van de meerwaarde die werd geboekt op de afsplitsing van de participatie in het technologiebedrijf Ubizen. De bedrijfswinst uit de dagelijkse activiteiten dook 6,7 miljoen euro in het rood als gevolg van hogere papierprijzen, tegenvallende reclame-inkomsten en eenmalige herstructureringskosten.

DOMINIEK CLAES

BR>

"Alle nieuwe initiatieven van Concentra worden bekeken in functie van hun meerwaarde voor onze kernactiviteiten, met name het uitgeven. Daarom ook werd ons belang in Ubizen in 2001 uit de groep gehaald", zegt directievoorzitter Willy Lenaers. De constructie waarbij de Ubizenparticipatie werd ondergebracht in de vennootschap Cobra (familie Baert), heeft Concentra in 2001 alles samen een éénmalige meerwaarde van 55,8 miljoen euro opgebracht.

Diezelfde redenering leidde ertoe dat Concentra in februari van dit jaar ook zijn participatie in KB Luxembourgeoise ten gelde maakte. Die transactie leverde de groep zowat 67 miljoen euro aan cash op: 50 miljoen daarvan werd gebruikt voor de vermindering van de schuldenlast, de resterende 17 miljoen wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders als die daarvoor op hun volgende algemene vergadering het licht op groen zetten. Concreet zal elke aandeelhouder als paasgeschenk een uitbetaling krijgen van 0,75 euro per aandeel.

De kapitaalvermindering is ook goed nieuws voor de houders van warrants. Zoals bekend heeft Concentra ook aan zijn personeel warrants toegekend. De uitoefenprijs - de prijs waartegen de warrants kunnen worden omgezet in aandelen Concentra - zakt daardoor van 5,53 naar 5,27 euro. Op de beurs staat het aandeel momenteel 5,75 euro genoteerd.

Kosten

De stijgende papierkosten en de dalende inkomsten uit advertenties hebben het de uitgeverijdivisie Regionale Uitgeversgroep niet gemakkelijk gemaakt. Een herstructureringsprogramma moet ervoor zorgen dat de divisie weer uit de rode cijfers klimt. Aan dat programma hangt een prijskaartje van 6,45 miljoen euro. De betaalde kranten (Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen) haalden desondanks nog een kleine bedrijfswinst van 0,8 miljoen euro. TVL maakte een miniem verlies van 0,05 miljoen euro.

Eind vorig jaar werd de gratis krant Metro voor het volle pond onder de vleugels genomen. "Ook dit jaar wordt voor Metro nog een verlies van 2,5 miljoen euro gebudgetteerd, dat is normaal voor een beginnend initiatief zoals Metro", aldus nog Lenaers.

De handelsdrukkerijgroep Mercator Printing Group, waarin Concentra nu 33,3% van de aandelen heeft, kende in 2001 een moeilijk jaar. Hij zag het verlies oplopen tot 2,63 miljoen euro. De websitebouwer en -beheerder HostIt zag de omzet flink stijgen, maar het verlies oplopen tot 1 miljoen euro.

Nu in het nieuws