Ramones en Talking Heads bijgezet in Hall of Fame

Print
TALKING HEADS
Punk heeft een plaatsje gekregen in het museum van de rockhistorie bij uitstek. De Ramones, de band die tot de Amerikaanse pioniers van de tegencultuur uit de jaren '70 moet worden gerekend, zijn maandag als eerste punkband bijgezet in de Rock and Roll Hall of Fame in het Amerikaanse Cleveland. De Talking Heads (foto) viel dezelfde eer te beurt.

De Ramones, in 1974 opgericht door vier jongens uit de New-Yorkse wijk Queens, bliezen de rock-'n-roll nieuw leven in met hun snelle, energieke punksound, aldus het juryrapport. De band trad tussen 1974 en 1996 in totaal 1.263 keer op. De introductie in de Hall of Fame, door Pearl Jam-voorman Eddie Vedder, kwam voor zanger Joey Ramone te laat. Hij overleed vorig jaar april aan kanker.

De Talking Heads, die uit dezelfde New-Yorkse scene voortkwamen als de Ramones en bijvoorbeeld ook Blondie, maakten in de vroege jaren '80 minimalistische rockmuziek. Later kwamen daar funk- en rootsinvloeden bij. De band ging begin jaren '90 na heftige ruzies uit elkaar. Ondanks de geschillen speelde de band van zanger David Byrne, maandag voor het eerst sinds achttien jaar weer enkele nummers live.

.

Nu in het nieuws