De Belgian Boatshow

Op de Belgian Boatshow bereiden 219 exposanten de bezoekers voor op een natte lente en een zomer in en om het water. Grote nieuwigheid is een surfdorp met een half pipe voor inline-skaters. Maar ook minder actieve bezoekers komen aan hun trekken. Even op een rijtje zetten wat er allemaal te beleven valt op de Boatshow.
BR>
Ook bij ons betekent surfen stilaan meer dan louter windsurfen. Zo maakt het kitesurfen (surfen achter een vlieger) opgang, maar ook het golfsurfen krijgt voet aan de grond. Natuurlijk toont de Boatshow ook aangepaste kleding bij deze sporttakken.

Bezoekers die het actief willen houden, kunnen een kijkje nemen in het padi-duikcentrum van Ludwig Neefs. Jongeren tussen 6 en 15 jaar kunnen er een duikinitiatie krijgen. Wie wil, brengt zwembroek en handdoek mee. Iets minder actief, maar zeker zo interessant, zijn de uiteenzettingen van experts in de praatbarak De Windvaan. Zo steek je wat op over het passeren van sluizen, krijg je info over zeilopleidingen, diepzeeduiken, zeezeilen en wakeboarding (surfen achter een motorboot).

Ook zelfbouwers komen aan bod, naast de specialisten van Etap, die de onzinkbaarheid van hun schepen komen illustreren. Pas nog gebeurde dat door het maandblad Voiles & Voiliers , dat met een volgelopen Etap over het kanaal zeilde. Dat kan, omdat het zeewater maar in één derde van deze jachten kan binnendringen.

Guadeloupe

De keuze voor het gastland viel dit jaar op Guadeloupe. "Dit Antilliaans eiland is één van de meest performante watersportbestemmingen", zegt perswoordvoerster Sandra Plasschaert van Flanders Expo. "Frans en Creools zijn de voertalen in dit Franse departement." Je neemt er een exotisch bad met een Europese saus.

De mogelijkheden van de archipel zijn erg uiteenlopend. De vulkaan La Souffrière, met het tropisch regenwoud aan zijn voeten, maakt ecotoerisme meer dan mogelijk. Voor avontuurlijke tochten en canyoning kan je terecht in het verrassende binnenland. Dat loochent op geen enkel moment zijn eigenheid en zet rum als aperitief en zelfs als ingrediënt op de creoolse menukaart.

Maar Guadeloupe is in Gent natuurlijk te gast voor zijn watersportkwaliteiten. Rond het eiland zijn er ontelbare baaitjes om in alle rust te genieten van je vakantie aan boord van een huurjacht. Er is ruimte zat voor het nieuwe kitesurfen, een combinatie van vliegeren en surfen. En kapitein Cousteau zou er geen onderwatercentrum hebben gebouwd als het niet de ideale plek was om te diepzeeduiken en te genieten van de fantastische onderwaterflora en -fauna. Overigens hebben zowat alle hotels duikcentra.

Belgian Boatshow , van 23 februari tot 3 maart in Flanders Expo Gent. Open op werkdagen van 12 tot 18u, in het weekend van 10 tot 18u en op vrijdag van 12 tot 22u. Toegangsprijs: 8 euro (323 frank) voor volwassenen, 4 euro (161 frank) voor kinderen van 6 tot 12 jaar en groepen vanaf 20 personen, gratis voor kinderen tot 6 jaar. Met een ticket kan je in het weekend ook Adventure Affair bezoeken. Info 0800-977.77 of www.belgianboatshow.be.
Nu in het nieuws