Axl Peleman : "Vegetarisme is geen gril meer"

PELEMAN Waar kan je in Antwerpen lekker vegetarisch eten? Weinig mensen die daar beter op kunnen antwoorden dan Axl Peleman, notoir bassist en podiumbeest, maar ook vegetariër in hart en nieren. "Ik heb thuis zelfs mijn eigen pannen en bestek", zegt de oude Ashbury Faith-krijger die nu met Camden en Automatic Buffalo het mooie weer maakt. Wij voelden hem aan de tand over zijn eetgewoonten, hij mocht kiezen waar. "Doe maar Indonesisch restaurant Bali, in Wommelgem. Dan moet ik twee dagen niet meer eten."
BR>
Restaurant Bali vind je aan de Autolei in Wommelgem, als je van de E314 komt zo'n 200 meter na de afrit. Verplichte oosterse kitsch vanbuiten, een heerlijke keuken vanbinnen. Met ook een pak vegetarische gerechten op de kaart. Axl bestelt een vegetarische rijsttafel voor ons tweeën, vanaf 16,11 euro (650 frank) per persoon. Even later krijgen we een klein dozijn kommetjes voorgeschoteld vol verfijnde specialiteiten. Benaderen de perfectie: tofu-satés met pindasaus, gebakken maïskoekjes en gebakken stukjes banaan.

"Ik heb dit restaurant enkele jaren geleden ontdekt voor een verjaardag", legt Axl uit. "Ik moest en zou satésaus hebben, sloeg het telefoonboek open en dit was het eerste Indonesische restaurant dat ik tegenkwam. Sindsdien kom ik hier elke twee weken. Het is hier redelijk goedkoop en copieus. En lekker uiteraard. Vooral de tahu met ei. Of zoals nu de vegetarische rijsttafel. Voor als ik het eens breed kan laten hangen. In de Indonesische keuken krijg je altijd grote porties, heb ik de indruk. Veel pinda en tofu. In de Chinees mag je al blij zijn als je tofu kunt krijgen."

Zelf is Axl al tien jaar overtuigd vegetariër. Vlees en vis komen zijn bord niet op, zijn frieten bakt hij in natuurlijk vet. "Waarom? In ieder geval niet voor mijn gezondheid. Ik weet dat ik het van vele vegetariërs niet mag zeggen, maar als je een biefstuk eet, doe je alles binnen wat je moet hebben. Als je dat als vegetariër wil, moet je er je dagtaak van maken."

Bali, Autolei 217, Wommelgem (03-321.11.11). Gesloten op woensdag.
Fez, Kloosterstraat 52, Antwerpen (03-288.63.18). Open vanaf 18u.
Hoffy's, Lange Kievitstraat 52, Antwerpen (03-234.35.35). Open van 11 tot 22u. Gesloten op vrijdag vanaf 16u en op zaterdag.
Ihla Formosa, Grote Pieter Poststraat 20, Antwerpen (03-290.47.30). Open vanaf 18u. Gesloten op maandag.
Nu in het nieuws