Vliegensvlug vegetarisch

Een kookboek met snelle hoofdgerechten zonder vlees is een droom voor vegetariërs met weinig tijd. Auteur Nadine Abensur stelde een waaier aan gerechten samen die in maximum dertig minuten te bereiden zijn. Op voorwaarde dat de kok van dienst de soms uitgebreide lijst met ingrediënten in huis heeft. En die zijn niet altijd makkelijk te vinden bij de kruidenier om de hoek.
BR>
Abensur is Britse met Marokkaanse roots. De recepten zijn 'multicultureel' samengesteld, van een cottage-cheese soufflé over linguine met asperges en truffelolie tot couscous met groene olijven en ingemaakte citroen. Het mooi geïllustreerde kookboek bevat een honderdtal gerechten met soms avontuurlijk klinkende ingrediënten als fool medames (gekookte en gedroogde tuinbonen), miso (gefermenteerde sojabonenpasta) en tamari (pure sojasaus zonder tarwe). Wie het liever wat traditioneler houdt, wordt evenmin over het hoofd gezien.

Recept van gevulde courgettes

Ingrediënten voor 2 personen: 500 g courgettes, 4 eetlepels olijfolie, 2 fijngehakte sjalotten, 1 geperst knoflookteentje, 100 g ricotta, 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas, 1/2 theelepel bouillonpoeder, 30 g geroosterde en in reepjes gehakte amandelen, 2 eetlepels wit broodkruim, 1 eetlepel gehakte basilicum, zeezout en zwarte peper.
Voor de saus: 4 eetlepels olijfolie, 2 fijngehakte knoflookteentjes, 1 kleine rode ui (in stukjes gesneden), 500 g grof gehakte tomaten, enkele blaadjes basilicum.
Bereiding: Hol de courgettes uit met een appelboor. Hak het vruchtvlees grof. Verhit de helft van de olie in een pan. Voeg sjalotten, knoflook en vruchtvlees toe. Laat 6 minuten zweten. Roer de ricotta, Parmezaanse kaas, bouillonpoeder, amandelen, broodkruim en kruiden erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe.
Vul de courgettes met dit mengsel. Verhit de rest van de olie in een grillpan. Bak de courgettes, draai ze af en toe om tot ze zacht en hier en daar bruin worden.
Verhit voor de saus de olie in een pan. Voeg de knoflook en ui toe en laat zweten tot ze glazig zijn. Doe er de tomaten bij en bak ze ongeveer 8 minuten. Schep de saus op een schaal en leg er de geroosterde courgettes bovenop. Garneer met basilicumblaadjes.

Vliegensvlug vegetarisch, Nadine Abensur, J.H. Gottmer/H.J.W. Becht, 192p, 19,50 euro (787 frank).
Nu in het nieuws