Burgemeester Jeruzalem bouwt muur rond stad

Print
Burgemeester Ehud Olmert van Jeruzalem heeft verklaard dat zijn stad is begonnen met de bouw van een hekken rond de stad dat moet voorkomen dat militanten Jeruzalem binnen dringen. Dat meldt de Israëlische Radio dinsdag. Olmert is lid van de nationalistische Likoed-partij van de Israëlische premier Ariël Sharon.
Het hekken wordt opgetrokken op de Westelijke Jordaanoever buiten het grondgebied van Jeruzalem onder toeziend oog van Israëlische veiligheidstroepen. De beslissing komt er nadat een Palestijnse schutter maandag een Israëli doodde en negen anderen verwondde in het noorden van Jeruzalem. Sinds de tweede Intifada begon eind september 2000, gebeurden er in Jeruzalem tal van aanslagen.

De Israëlische politie en veiligheidsdiensten hadden eerder al een plan uitgewerkt om de veiligheid in Jeruzalem te verzekeren. Dat moest echter nog goedgekeurd worden door de regering. In het plan was aanvankelijk sprake van de bouw van een 11 kilometer lange muur tussen het Joodse West-Jeruzalem en het door de Palestijnen bewoonde Oost-Jeruzalem. Ook zouden er wegversperringen en blokkades worden opgeworpen door een nieuw op te richten politieafdeling.
Daarvan werd echter afgezien door de haviken in de regering omdat het de facto ging om een opsplitsing van de stad. De Israëli's vinden dat Jeruzalem de eeuwige en onverdeelde hoofdstad is van hun land.
MEEST RECENT